Frequently Asked Questions Regarding Exchange Act Rules 15¢3-1 and 15c3-3 in Connection with
Covered Agency Transactions under FINRA Rule 4210

September 15, 2017

The following guidance addresses questions raised by market participants about Exchange Act Rules
15c¢3-1 and 15c3-3 in connection with the amendments to FINRA Rule 4210 with respect to Covered
Agency Transactions.

Question 1) Under Rule 15c3-3, is a broker-dealer required, in connection with a Covered Agency
Transaction, to include cash collateral received from a counterparty to cover a variation margin
requirement (referred to in FINRA Rule 4210(e)(2)(H)(i)g. as “mark to market loss”) as a credit balance in
its reserve formula and to maintain physical possession or control of securities collateral received from a
counterparty to meet a variation margin requirement?

Answer 1) No. When a broker-dealer holds cash or securities as collateral to meet a counterparty’s
variation margin requirement for a Covered Agency Transaction, the collateral is not subject to the
reserve formula or possession or control requirements of Rule 15c3-3, provided the value of the
collateral (less permitted haircuts with respect to securities collateral) does not exceed the amount of
the variation margin requirement.

Any margin collateral held by a broker-dealer in excess of the amount of the variation margin
requirement (less permitted haircuts with respect to securities collateral) would be excess variation
margin and would be subject to the reserve formula or possession or control requirements of Rule 15c3-
3, as applicable. For example, if a broker-dealer holds $120 in securities collateral (with a permitted
haircut of $15) to meet a variation margin requirement of $100, the amount of the excess variation
margin would be $5 ($120 of securities collateral - $15 permitted haircut - $100 variation margin
requirement = $5 excess variation margin). The broker-dealer would be required to maintain possession
or control over $5 of the securities collateral comprising the excess variation margin.

Note: For the purposes of these Q&As, a “permitted haircut” is a deduction to the market value of a
security held as margin collateral for a Covered Agency Transaction that does not exceed the haircut
specified for the security pursuant to paragraph (c)(2)(vi) of Rule 15¢3-1.

Question 2) Under Rule 15c3-3, is a broker-dealer required to include cash collateral received from a
counterparty to cover an initial margin requirement (referred to in FINRA Rule 4210(e)(2)(H)(i)f. as
“maintenance margin”) as a credit balance in its reserve formula or maintain physical possession or
control of securities collateral received from a counterparty to meet an initial margin requirement?

Answer 2) Yes. Under Rule 15¢3-3, the broker-dealer must include the initial margin cash collateral as a
credit balance in its reserve formula, and maintain physical possession or control of initial margin
securities collateral.



Question 3) Is a broker-dealer required to treat excess variation margin and initial margin collateral
received from a broker-dealer counterparty for a Covered Agency Transaction pursuant to the PAB
requirements of Rule 15¢3-3?

Answer 3) Yes. See Q&A 7, 8, and 9 for the treatment of excess variation margin and initial margin
collateral posted to a counterparty (including a broker-dealer counterparty).

Note: A broker-dealer counterparty is an “exempt account” under FINRA Rule 4210. FINRA Rule
4210(e)(2)(H)(ii)d. requires a broker-dealer to collect variation margin but not initial margin with respect
to a Covered Agency Transaction in an exempt account.

Question 4) When a counterparty has a mark-to-market gain on a Covered Agency Transaction that is in
excess of the initial margin required and previously posted by such counterparty (“excess mark-to-
market gain”) and the counterparty requests collateral from the broker-dealer to cover the excess mark-
to-market gain, may the broker-dealer first return collateral that was previously posted by the
counterparty as initial margin to cover such excess mark-to-market gain before delivering proprietary
assets of the broker-dealer?

Answer 4) Yes, provided the equity in the counterparty’s account meets the margin requirements for
the Covered Agency Transaction after the return of the collateral to the counterparty.

Question 5) If a counterparty has a mark-to-market gain on a Covered Agency Transaction and the
broker-dealer posts cash or securities collateral to the counterparty to cover the gain, may the broker-
dealer include a debit item in its customer reserve formula equal to the amount posted?

Answer 5) No.

Question 6) If a counterparty has a mark-to-market gain on a Covered Agency Transaction and does not
request margin collateral from the broker-dealer to cover the gain, must the broker-dealer put a credit
in the reserve formula equal to the value of the mark-to-market gain pursuant to Rule 15c3-3?

Answer 6) No.

Question 7) If a counterparty has a mark-to-market gain on a Covered Agency Transaction and the
broker-dealer posts cash or securities collateral to the counterparty, is the broker-dealer required to
deduct from net worth when computing net capital under Rule 15c¢3-1 an amount equal to the value of
the collateral delivered to the counterparty?

Answer 7) No. Under Rule 15c3-1, the broker-dealer need not deduct from net worth when computing
net capital an amount equal to the value of the collateral delivered to the counterparty to cover a mark-
to-market gain in the Covered Agency Transaction, provided the value of the collateral (less any
permitted haircuts with respect to securities collateral) does not exceed the amount of the gain. If the
amount of the collateral posted to the counterparty (including a broker-dealer counterparty), less
permitted haircuts, exceeds the market-to-market gain, such excess must be deducted from net worth
when computing net capital when the collateral is posted. For example, if the counterparty has a mark-
to-market gain of $100 and the broker-dealer posts $110 of securities collateral that has a permitted
haircut of $5, then the broker-dealer would need to deduct $5 (5110 of securities collateral - $100 MTM
gain - $5 permitted haircut = $5 deduction from net worth).
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Question 8) Must the broker-dealer immediately take a deduction from net worth under Rule 15¢3-1 if
variation margin collateral held by a counterparty becomes excess variation margin collateral because
either the counterparty has a subsequent mark-to-market loss on the Covered Agency Transaction or
the securities collateral previously posted to the counterparty increases in value (or a combination of
both events occurs)?

Answer 8) No. Under Rule 15c3-1, the broker-dealer need not immediately deduct from net worth
excess variation margin collateral held by a counterparty resulting from a counterparty’s subsequent
mark-to-market loss on a Covered Agency Transaction or a market-to-market gain on securities
collateral previously posted, provided: (A) the broker-dealer calls for the return of the excess variation
margin collateral; and (B) the broker-dealer receives the excess variation margin collateral from the
counterparty by the close of business on the business day following the day such excess arises. If the
broker-dealer does not receive the excess variation margin collateral from the counterparty (including a
broker-dealer counterparty) by close of business on the next business day, it must deduct the amount of
the excess variation margin collateral from net worth when computing net capital under Rule 15¢3-1.

Note: The treatment under Rule 15c3-1 of excess variation margin collateral held by a counterparty that
arises from a subsequent mark-to-market loss on the Covered Agency Transaction or mark-to-market
gain on securities collateral previously posted by the broker-dealer (i.e., allowing one business day to
retrieve the collateral before taking the deduction) is different than the treatment of excess variation
margin collateral that is in excess when initially posted by the broker-dealer to the counterparty (i.e., in
that case, the deduction must be taken when the collateral is posted). See Q&A 7.

Question 9) Must a broker-dealer deduct from net worth when computing net capital under Rule 15¢3-1
cash or securities collateral posted to a counterparty (including a broker-dealer counterparty) as initial

margin for a Covered Agency Transaction?

Answer 9) Yes.



