
 
 
 
 
 
 
 
  
 March 12, 2001 
 
Stuart J. Kaswell 
Senior Vice President and 
  General Counsel 
Securities Industry Association 
1401 Eye Street, N.W. 
Washington, D.C. 20005-2225 
 

Re: Request for Exemptions Under Rule 11Ac1-5 
 
Dear Mr. Kaswell: 
 

In your letter dated February 28, 2001 (“Letter”) on behalf of members of the Securities 
Industry Association (“SIA”), you requested that the Commission issue three exemptions from 
the provisions of Rule 11Ac1-5 (“Rule”) under the Securities Exchange Act of 1934 (“Exchange 
Act”).  The requested exemptions relate to (1) manually-received orders, (2) orders affected by 
crossed markets, and (3) orders affected by trading halts.  The SIA believes that, if granted, the 
requested exemptions would contribute to the production of fair and meaningful statistics for 
determining execution quality and be in the best interests of investors and the public.  This letter 
responds to your request. 
 
I. Manually-Received Orders 
 
 The SIA requests an exemption for all market centers from the requirement to report 
under paragraph (b)(1) of the Rule on manually-received orders – orders that are received by a 
market center otherwise than through automated systems.  You state that it would be extremely 
difficult, if not impossible, for market centers to develop systems to report on these orders prior 
to the initial compliance date of the Rule.  For integrated broker-dealer firms that are market 
centers, you state that the exemption is needed for orders that are received manually at the firm’s 
trading department and that are not yet covered by the NASD’s Order Audit Trail System 

 
 
 On the basis of your representations and the facts presented, the Commission, by the 
Division pursuant to delegated authority,1 is using its exemptive authority under paragraph (c) of 

                                                 
1  17 CFR 200.30-3(a)(69). 



Stuart J. Kaswell 
March 12, 2001 
Page 2 
 
 
the Rule to exempt temporarily all market centers from the requirement to report under paragraph 
(b)(1) of the Rule on orders that are received by the market center otherwise than through 
automated systems.  The temporary exemption will be withdrawn, after a reasonable period of 
advance notice to market centers, when the Commission determines that market centers have the 
ability to capture all orders electronically. 
 

Although market centers receive the overwhelming majority of their orders through 
automated systems, they also receive orders manually, particularly those for large sizes.  Many of 
these orders may qualify for one of the “special handling” exclusions from the definition of 
“covered order” under paragraph (a)(8) of the Rule.  Nevertheless, unless the necessary 
information is captured in automated systems, it would be quite difficult to include these orders 
in the required statistics or to efficiently demonstrate that a particular exclusion applies.  The 
exemption of manually-received orders from the Rule is intended to facilitate timely compliance 
with the Rule until market centers are able to develop automated systems that will capture all 
orders.2 
 

Integrated broker-dealer firms, however, should be aware that the exemption only covers 
orders that are routed directly by manual means to the firm’s trading desk.  Orders received 
manually from brokerage customers, which are then entered into an automated system for routing 
and execution would not be eligible for the exemption and would continue to be subject to the 
Rule.  The time of receipt for such orders would be the time that the orders are captured in the 
automated system. 
 

In addition, this exemption is intended to facilitate compliance with the Rule for orders 
that currently are not captured in automated systems.  Any change in order routing practices from 
automated to manual means to avoid reporting of orders under the Rule would be the basis for 
withdrawal of the exemption from that market center, and would raise serious questions with 
respect to a broker-dealer’s obligation to obtain the best execution of its customers’ orders. 
 
II. Orders Affected by Crossed Markets 
 
 The SIA requests an exemption from the definition of covered order under paragraph 
(a)(8) of the Rule for any orders whose reporting would be affected by a consolidated best bid 
and offer that has been “crossed” (the best bid is higher than the best offer) for more than a brief 
period of time.  You note that, for a variety of purposes, the Rule uses the consolidated best bid 

                                                 
2  For example, NASD Regulation currently is working on implementing Phase Three of 

OATS, which would cover orders that are received manually by a firm’s trading 
department.  Exchange markets also are developing automated systems to capture manual 
orders. 
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and offer as a benchmark for calculating statistics.  The Letter asserts that when such quotes have 
been crossed for a significant period of time, it raises a serious concern that the quotes may not 
represent a fair and reliable benchmark for a market center’s statistics. 
 
 On the basis of your representations and the facts presented, the Commission, by the 
Division pursuant to delegated authority,3 is using its exemptive authority under paragraph (c) of 
the Rule to exempt from the definition of covered order under paragraph (a)(8) of the Rule all 
orders that would require reference to a consolidated best bid and offer (“Consolidated BBO”) 
disseminated by an effective national market system plan that has been crossed for 30 seconds or 
more. 
 
 The Rule requires reference to a Consolidated BBO in four different contexts:  (1) 
classifying limit orders based on the Consolidated BBO at the time of order receipt into one of 
four categories defined in the Rule (marketable, inside-the-quote, at-the-quote, near-the-quote); 
(2) calculating the average effective spread for market and marketable limit orders based on the 
Consolidated BBO at the time of order receipt; (3) classifying executions of market and 
marketable limit orders as “with price improvement,” “at the quote,” or “outside the quote” based 
on the Consolidated BBO at the time of order receipt; and (4) calculating the average realized 
spread for all five types of orders defined in the Rule (market orders and the four types of limit 
orders) based on the Consolidated BBO five minutes after the time of order execution (as 
opposed to the time of order receipt). 
 
 In light of the exemption for orders significantly affected by crossed quotes, market 
centers should follow the following procedure whenever a reference to the Consolidated BBO is 
necessary, whether at the time of order receipt or the time of order execution:  
 
 First, use the Consolidated BBO if the quotes are not crossed, or are locked. 
 
 Second, if the Consolidated BBO is crossed, reject the crossed quotes and use the next-in-
time uncrossed Consolidated BBO if there has been less than 30 seconds between the last-in-time 
uncrossed Consolidated BBO and the next-in-time uncrossed Consolidated BBO. 
 
 Third, if there has been 30 seconds or more between the last-in-time uncrossed 
Consolidated BBO and the next-in-time uncrossed Consolidated BBO, the affected order is 
exempted from the Rule and must be excluded entirely from a market center’s report (even if the 
crossed Consolidated BBO only affects a partial execution of the order). 
 
 The following examples illustrate how the foregoing procedure should apply: 

                                                 
3  17 CFR 200.30-3(a)(69). 
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 Example II-1:  At 11:08:10,4 a market center receives a limit order to buy 100 shares of 
Security A with a limit price of $20.75.  The Consolidated BBO for Security A at the time of 
order receipt is $20.75 bid and $20.75 offer. 
 
 The locked quotes should be used.  The order therefore would be classified as a 
“marketable limit order” under paragraph (a)(15) of the Rule because the limit price is equal to 
the consolidated best offer at the time of order receipt.5  The midpoint of the Consolidated BBO 
for purposes of calculating an effective spread for the execution is $20.75.  If the buy order is 
executed at a price of $20.75, the execution would classified as “at the quote” under paragraph 
(a)(10) of the Rule.  If the buy order is executed at any price lower than $20.75, the execution 
would be classified as “with price improvement” under paragraph (a)(12) of the Rule.  The 
calculation of a realized spread for the execution would be based on the midpoint of the 
Consolidated BBO five minutes after the time of order execution, so that the locked quotes at the 
time of order receipt would be irrelevant. 
 
 Example II-2:  At 2:47:20 p.m., a market center receives a market order to sell 500 shares 
of Security A.  The Consolidated BBO for Security A at the time of order receipt is $55.40 bid 
and $55.30 offer.  The time of the last uncrossed Consolidated BBO was 2:47:05 p.m..  The next 
uncrossed Consolidated BBO is disseminated at 2:47:30 p.m. and is $55.35 bid and $55.35 offer.  
The market center should reject the crossed quotes at the time of order receipt and instead use the 
uncrossed quotes at 2:47:30 (even though they were locked) as the Consolidated BBO at the time 
of order receipt.  The midpoint of the Consolidated BBO for purposes of calculating the effective 
spread for the order execution is $55.35.  If the market order to sell is executed at a price higher 
than, equal to, or lower than $55.35, the execution will be classified, respectively, as “with price 
improvement, “at the quote,” or “outside the quote.” 
 
 Example II-3:  Same facts as Example II-2 except that the next-in-time uncrossed 
Consolidated BBO after the time of order receipt is disseminated at 2:47:40 p.m.  Because the 
period between the last-in-time uncrossed Consolidated BBO (2:47:05) and the next-in-time 
uncrossed Consolidated BBO (2:47:40) is 30 seconds or more, the market order to sell 500 shares 
of Security A is exempted from the Rule and must be excluded from the market center’s monthly 
report. 
 

                                                 
4  The time of order receipt and time of order execution must be recorded “to the second” 

under paragraphs (a)(20) and (a)(21) of the Rule. 
5  Note that the limit order could not be classified as an at-the-quote limit order because the 

definition of “at-the-quote limit order” in paragraph (a)(13) of the Rule only applies to 
-marketable limit orders.” 
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III. Orders Affected by Trading Halts 
 
 The SIA requests an exemption from the definition of covered order under paragraph 
(a)(8) of the Rule for orders whose executions are significantly affected by trading that is halted 
during regular trading hours, either because they were received during the trading halt itself or 
had not been executed at the time of the trading halt.  You note that orders received during a 
general regulatory trading halt already are excluded from the Rule’s definition of covered order 
(because a Consolidated BBO would not be disseminated during this time).  Orders affected by 
other types of trading halts, however, as well as orders received and unexecuted at the time of a 
trading halt, currently are covered by the Rule.  You state that including these types of orders in 
monthly reports could result in statistics that are skewed and unrepresentative of a market 
center’s normal trading. 
 
 On the basis of your representations and the facts presented, the Commission, by the 
Division pursuant to delegated authority,6 is using its exemptive authority under paragraph (c) of 
the Rule to exempt from the definition of covered order in paragraph (a)(8) of the Rule:  (1) all 
orders that are received during the period of an “announced” trading halt, as described below; 
and (2) all orders that are received less than five minutes prior to an announced trading halt and 
that remain outstanding (in whole or in part) at the time of the trading halt. 
 
 In light of these two types of exempted orders, the manner of reporting on orders under 
the Rule will be the same for all “announced” trading halts.  To qualify as an “announced” 
trading halt, the halt must be either a general regulatory halt or a trading halt that is announced by 
a market center in accordance with all applicable regulatory rules.  Orders that are received prior 
to and during the time of an announced trading halt should be handled in accordance with the 
following procedures. 
 
 First, all orders received during the period that trading is halted must be entirely excluded 
from a market center’s monthly report.7 
 

                                                 
6  17 CFR 200.30-3(a)(69). 
7  To be a “covered order” under paragraph (a)(8) of the Rule, an order must be received 

during “regular trading hours” (defined in paragraph (a)(19) of the Rule) and during a 
time when a Consolidated BBO is being disseminated pursuant to an effective national 
market system plan.  Consequently, any orders received during a regulatory trading halt 
(when no Consolidated BBO will be disseminated) are excluded from the definition of 
covered order.  The exemption granted above assures the uniform treatment of orders 
affected by all trading halts, including non-regulatory trading halts, that are announced in 
accordance with all applicable regulatory rules. 
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 Second, if an order was received less than five minutes prior to the announced trading 
halt and remains outstanding (in whole or in part) at the time of the trading halt, the entire order 
is exempted from the Rule and must be excluded from the market center’s monthly report. 
 
 Third, for orders that are executed less than five minutes prior to the announced trading 
halt, the calculation of average realized spread should use the last Consolidated BBO 
disseminated prior to the time of the trading halt (analogous to the treatment of orders executed 
less than five minutes prior to the close of regular trading hours that is set forth in paragraph 
(a)(3) of the Rule). 
 
 Fourth, if an order was received five minutes or more prior to the announced trading halt 
and remains outstanding (in whole or in part) at the time of the trading halt, the order continues 
to be covered by the Rule; provided, however, that for executions that occur after the end of the 
trading halt, a market center may deduct the time period during which trading was halted from 
the calculations using the time of execution of the order. 
 
 The following examples illustrate how the foregoing procedures should apply: 
 
 Example III-1:  At 10:45:30 a.m., Market Center X halts trading in all securities because 
of a serious systems breakdown.  It announces the trading halt in accordance with all applicable 
regulatory rules.  At 11:25:30 a.m., Market Center X resumes trading in all securities.  All orders 
received for execution by Market Center X from 10:45:30 until 11:25:30 are exempted from the 
Rule and must be excluded from Market Center X’s monthly report. 
 
 Example III-2:  Same facts as Example III-1, except that Market Center X receives a 
marketable limit order at 10:44:45 that is unexecuted at the time trading is halted 45 seconds 
later.  The order is exempted from the Rule and must be excluded from Market Center X’s 
monthly report. 
 
 Example III-3:  Same facts as Example III-1, except that Market Center X receives a 
marketable limit order for 500 shares at 10:42:15 that receives a partial execution of 200 shares 
at 10:42:20, with the balance of 300 shares still unexecuted and outstanding at the time of the 
trading halt.  The entire order is exempted from the Rule and must be excluded (including the 
200-share execution) from Market Center X’s monthly report. 
 
 Example III-4:  Same facts as Example III-1, except that Market Center X receives a near-
the-quote limit order at 10:38:15 a.m. that is unexecuted and outstanding at the time of the 
trading halt.  At 11:28:05 a.m., after the end of the trading halt, the order is executed.  Because 
the order was received more than five minutes before the trading halt, the order remains covered 
by the Rule, except that Market Center X may deduct the 40-minute period of the trading halt 
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from the time of execution.  The time of execution for non-marketable limit orders must only be 
reported in one of the five time buckets set forth in paragraphs (b)(1)(i)(F) through (J) of the 
Rule.  Accordingly, the execution of the order would fall within the time bucket for order 
executions between 5 and 30 minutes after the time of order receipt (11:28:05 minus 10:38:15 
minus 40 minutes). 
 
IV. Conclusion 
 
 All of the exemptions granted in this letter are subject to modification or revocation at 
any time if the Commission determines that such action is necessary or appropriate in the public 
interest or otherwise in furtherance of the purposes of the Exchange Act. 
 
 We will continue to work with the SIA, its members, and the securities industry in 
general in assisting their efforts to comply with the Rule in a timely manner.  If you have 
questions, please do not hesitate to contact me. 
 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Annette L. Nazareth 
      Director 
 
 

 


