
 

 

You have requested comment on changes to Rule 2510. 
 
First, I see no definition of 'discretionary account.' 
 
Does it include a mutual fund market timing service where the only 
fee/sales charge is the initial sales charge and 12b1 fee?  For example, 
transfers within a family of funds in C share accounts? 
 
Would this rule apply to a b/d, also registered as an IA, that provides a 
MF timing service for any share class, and charges a fee?  Or, does the 
fee fall under the IA rules?  What if the IA is a subsidiary? 
 
If a client gives a RR authority to reallocate funds within a family from 
time to time without contacting the client (sometimes called market 
timing) is this discretionary authority? 
 
I believe the intent is to protect clients from excessive fees from 
churning, or to move money from one mutual fund family to another 
generating additional compensation, or the transfer of an existing annuity 
to another that generates a fee.  There is a need for such a rule. 
 
I agree that a rule saying any transaction that creates additional income 
for the b/d and/or RR must be approved by the client is necessary. 
 
I suggest a discretionary account be defined as: 
 
"Any account that gives the RR authority to trade/transfer securities, 
without contacting the client, that creates additional compensation to the 
BD/RR when a transaction is executed.  Discretionary authority shall be 
obtained in writing. The cost of all discretionary transactions shall be 
reported promptly.  This may be accomplished by trade tickets, and/or 
delivery of a prospectus, and/or other written easy to understand full 
disclosure." 
 
Make it clear whether mutual fund timing is, or is not, considered a 
discretionary practice. 
 


