Morgan, Lewis & Bockius LLp *
5300 Wachovia Financial Center Morgan I.ﬁWlS
200 South Biscayne Boulevard
Miami, FL 33131-2339

Tel: 305.415.3000

Fax: 305.415.3001
www.morganlewis.com

COUNSELORS AT LAW

Ethan W. Johnson
Partner

305.415.3394
ejohnson@MorganLewis.com

February 1, 2010

Marcia E. Asquith

Office of the Corporate Secretary
Financial Industry Regulatory Authority
1735 K Street, NW

Washington, DC 2006-1506
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Unregistered Persons (Regulatory Notice 09-69)

Dear Ms. Asquith:

We are pleased to have the opportunity to submit our comments to the proposed
Consolidated FINRA Rule 2040 which is intended to streamline, inter alia, existing NASD
Rules 1060(b) and 2420 and NYSE Rule Interpretation 345(a)(i)/03 (referred to herein as the
“NYSE Foreign Finder Interpretation”) and related interpretations (the “Proposal”). We are
writing on behalf of a number of our U.S. broker-dealer and clearing firm clients, including
Pershing LLC, that will be impacted by the Proposal if it is adopted. We are submitting this
letter pursuant to the request for comments published in Regulatory Notice 09-69.

We support FINRA’s effort to develop clear and concise rules regarding payments to
unregistered persons. However, we do not believe that the Proposal, which seeks to eliminate
those aspects of NASD Rules 2420(c) and 1060(b) and the NYSE Foreign Finder
Interpretation that address payments to persons and businesses residing outside of the United
States, and, instead, require member firms to rely solely on guidance from the Securities and
Exchange Commission (the “SEC”) or its staff, promotes clarity. We are apprehensive,
particularly, that the proposed elimination of the guidelines established by existing NASD
and NYSE rules and interpretations may reduce the competitiveness of FINRA members
outside of the United States.

Our view is based on our concern that current SEC rules and staff interpretations, as well as
case law, in this area are sparse and fact-specific and do not give adequate guidance on the
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question of when a non-U.S. person is required to register with the SEC as a broker-dealer as
a result of its relationship with a member firm resident in the United States. This is true
particularly in the context where the only point of contact of the non-U.S. person to the U.S.
securitics markets is the referral of other non-U.S. persons to the FINRA member or
obtaining execution, clearing, settlement or custody services for non-U.S. customers. If the
Proposal is adopted as proposed many of our clients that provide execution, clearing,
settlement, custody and other brokerage services to hundreds of non-U.S. financial firms, or
have referral arrangements with foreign persons, may be forced to restructure their business
models substantially or worse still, eliminate these activities entirely.”

In addition to our concern that existing SEC staff guidance regarding broker-dealer status in
the context of foreign referrals too often relies on a case-by-case analysis and is not helpful,
we believe the existing framework under NASD Rules 1060 and the NYSE Foreign Finder
Interpretation provides adequate protections to referred clients in the form of additional
disclosures mandated by the existing rules. These protections would be eliminated under the
Proposal since the sole question would then be whether the referring foreign person is
required to register as a broker-dealer in the United States by virtue of the receipt of referral
payments. Similarly, the withdrawal of Rule 2420 would climinate the protections afforded
to the U.S. markets that are contained in Rule 2420(c), such as the requirement that the
member firm and foreign firm enter into an agreement restricting sales into the U.S.

We would, instead, urge FINRA either to retain Rules 1060(b) and 2420(c) and the NYSE
Foreign Finder Interpretation in their current form (subject to one recommended change
discussed below) or to work closely with the SEC to develop comprehensive guidance that
will assure FINRA members that they may perform clearing, settlement, custody and
execution services for foreign financial institutions and make referral payments to, or share
compensation with, such financial institutions and other persons even though the institutions
and other persons are not registered as brokers or dealers with the SEC.

Analysis

NASD Rule 1060(b) and NYSE Interpretation 345(a)(i)/03. Existing NASD Rule 1060(b)
and the NYSE Foreign Finder Interpretation (a published interpretation of NYSE Rule 345)
provide that FINRA and NYSE member firms may pay transaction-related compensation to
non-registered foreign persons based upon the business of customers they direct to the
member firm if certain conditions are met.

Both NASD Rule 1060(b) and the NYSE Foreign Finder Interpretation are virtually identical.
The only difference is the requirement in the NASD rule that the foreign finder not be subject
to a statutory disqualification (as defined in the FINRA by-laws). This would include such
things as certain criminal convictions, as well as bars, expulsions, current suspensions and
injunctions.
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NASD Rule 2420. This rule generally prohibits payment of fees and commissions to non-
member brokers or dealers. Paragraph (c) of the rule states that paragraphs (a) and (b) of the
rule do not apply to payments to foreign brokers or dealers not eligible for membership as
long as the member making the payments secures from such foreign broker or dealer an
agreement that in making any sales to purchasers within the United States of securities
acquired as a result of such transactions, the foreign broker or dealer will conform to the
provisions of paragraphs (a) and (b) of the rule to the same extent as if it were a member.
While this rule does not expressly address the relationship between U.S. clearing firms and
their non-U.S. correspondents, it is frequently cited as confirmation that the FINRA rules
permit member firms to enter into a variety of clearing and sub-clearing agreements and
other brokerage arrangements with foreign non-member firms and to share fees or pay other
forms of compensation without requiring the foreign firms or their personnel to register with

the SEC. ™

Recommendation

The existing rules were developed in order to allow member firms to compete more
effectively overseas where the payment of referral fees and the sharing of compensation
between financial institutions is a common form of business development or practice. This
goal should be preserved. The rules present low risk to the securities markets and investors
because generally the sole involvement of the referring foreign person is to make a referral to
the member firm or to obtain execution, clearing or settlement services from such member
and they do not permit broader contact with U.S persons. Moreover, after a successful
referral the foreign referring person typically does not remain involved in the relationship
between the member firm and the foreign persons referred to the firm." Further, as noted
above, significant additional protections are afforded under the foreign referral rule by
requiring the referring party to disclose important details to the referred customers such as
the fact that transaction-related compensation is being paid to the foreign referring person.
As a result, we believe that FINRA should not withdraw the rules and should continue to
provide guidance for foreign referral payments or other financial compensation arrangements
as long as the conditions of the rules are satistied.

We would also note that under most introducing arrangements each foreign financial
institution specifically agrees to introduce only accounts that are held by non-U.S. persons
domiciled outside the U.S. and represents to the member firm that: (i) it is a foreign entity
domiciled outside the jurisdiction of the U.S.; (ii) it is not registered, nor is it required to
register, with the SEC as a broker or dealer; (iii) it is not subject to a disqualification, as this
term is defined in Article III, Section 4 of the By-Laws of the NASD; (iv) to the best of its
knowledge, the compensation arrangement does not violate the law of any applicable foreign
jurisdiction; and (v) every introduced account shall be either a non-U.S. national or non-U.S.
organized entity domiciled outside the U.S.
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Consequently, we do not believe that the arrangements whereby the member firm pays
referral fees to, or shares fees and commissions with, non-member foreign persons, including
foreign financial institutions, in consideration of their introduction of customers or
transactions of their foreign customers pose any material risk that unlicensed firms will be
providing brokerage services to U.S. persons. Moreover, in light of the absence of any
promotional efforts by the foreign referring firm on behalf of the business conducted by the
member firm as a result of the referral, we believe that the foreign referring firm does not
have the type of “salesman’s stake” that normally is addressed in connection with U.S.
broker-dealer registration.

With respect to existing Rule 2420(c), we recommend that it be retained in its current form.
We do recommend, however, one small change in the text of the rule. The current rule states
that the provisions of paragraphs (a) and (b) of Rule 2420 do not apply to “any nonmember
broker or dealer in a foreign country who is not eligible for membership in a national
securities association” (emphasis added). We recommend that the exemption in paragraph (c)
be based on the person not being required to be a registered broker-dealer in the United
States and member of a national securities association rather than using the existing
“eligible” standard. In advising our clients over the years we have found it difficult to
determine when a foreign firm would not be eligible for such membership. Also, we would
submit that eligibility is not a relevant determinant of whether a foreign firm should register
before it may enter into clearing or other arrangements with member firms. Further, this
change would make the standard applied in Rule 2420(c) consistent with the standard found
in Rule 1060(b).

Lastly, we have the following comments on the proposed rule, assuming for this purpose that
the existing rules will not be retained in their current forms: (1) eliminate “or offer to pay”
from the introductory clause in section (a) of the proposed rule since determining whether
and when an offer to pay has been made would add a level of subjectivity that would
undercut the effort to bring clarity to this area; (ii) eliminate “appropriately” from the
beginning of subsection (a)(2) as the requirement in the subsection will need to be satisfied
even it the person is “inappropriately” registered, if that is even possible; and (iii) narrow the
scope of the pre-conditions in section (a)(2) to just those of verifying that the person is
registered and not subject to any statutory disqualifications — the burden of checking all the
laws, rules and regulation cited in the proposed rule will be a strong disincentive against a
member firm ever making such payments.

Conclusion

As discussed above, the existing rules with respect to foreign referrals and dealing with non-
member firms are helpful and provide adequate protection to foreign customers that are
referred to FINRA members and ensure that foreign non-member firms conform to FINRA
standards when dealing with U.S. customers and markets. In addition, existing guidance
from the SEC with respect to registration of foreign financial institutions is insufficient to
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serve as the sole basis for determining whether compensation may be paid to foreign persons
by FINRA members. Accordingly, we respectfully urge FINRA to retain the provisions of
existing Rules 1060(b) and 2420 and the NYSE Foreign Finder Interpretation (subject to our
recommended change) or work with the SEC to develop more comprehensive guidance in
this area.

However, if FINRA determines to proceed with its proposal in its present form, we strongly
urge FINRA to establish an extensive phase-in period and to grandfather existing
arrangements between members and foreign financial institutions and permit them to
continue operating as though the existing rules were still in force.

We and our clients appreciate the opportunity to comment on the Proposal. If you any have
questions about this matter and our comments, please feel free to call me at 305-415-3394.

Sincerely,

S

Ethan W. Johnson 4

cc: Mark D. Fitterman

1 The primary sources of SEC guidance are: (i) Part III B of the Adopting Release for Rule 15a-6 (34-27017); (ii) Part III of
1970 SEC Release 33-5068 dealing with the applicability of U.S. securities laws to offer and sale of mutual funds outside of
the U.S.; (iii) Vickers Da Costa/Citicorp, SEC No-Action Letter (pub. avail. August 13, 1986); (iv) National Westminster
Bank plc, SEC No-Action Letter (pub. avail. July 7, 1988); (v) Security Pacific Corporation, SEC No-Action Letter (pub.
avail. April 1, 1988); and (vi) Dinosaur Securities LLC, SEC No-Action Letter (pub. avail. June 23, 2006). See e.g., the
Dinosaur Securities letter in which the SEC Staff indicated that it would not provide no-action relief on the question of
whether a foreign person receiving compensation for referring customers must register as a broker-dealer with the SEC. We
would note that the SEC has approved the NASD rules and NYSE interpretations discussed herein, which evidences that
these existing rules reflect the SEC’s current views.

ii We note that proposed FINRA Rule 4311(a)(2) expressly permits U.S. clearing firms to enter into clearing agreements with
persons other than U.S.-registered brokers or dealers. The adoption of Rule 4311 as contemplated will be very helpful in
closing some of the gaps identified above in this letter. At a minimum the interaction between and among proposed Rules
4311 and 2040 and existing Rules 1060(b) and 2420 should be studied carefully to maximize integration and clarity.

iii See also NYSE Rule 382(a) which expressly addresses agreements between NYSE member firms and foreign non-member
organizations.

" The referring party often will have a continuing relationship with the referred party and may even act as an advisor to the
referred party but would not have any official capacity in the relationship between the parties.
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