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For Your Information This article is intended to clarify a factual reference to SEC Rule 
17a-4 (f)(2)(i) previously reported in the Fall 2000, Volume 14.3, 
of the NASD Regulatory & Compliance Alert.

SEC Rule 17a-4 (f)(2)(i)

Q: If a broker/dealer intends to store records using electronic
storage media, can a third party vendor provide services to 
a broker/dealer if the third-party vendor is an affiliated
company?

A: Pursuant to Rule 17a-4(f)(2)(i) the staff of the SEC Division of Market
Regulation (DMR) has informed NASD that an affiliate or parent of
the broker/dealer may provide representation that selected storage
media meets the conditions set forth in paragraph (f)(2)(ii) of Rule
17a-4. 

Paragraph (f)(2)(i) of Rule 17a-4 stipulates if a broker/dealer is
employing any electronic storage media other than optical disk
technology (including CD-ROM), the member, broker, or dealer must
so notify its designated examining authority at least 90 days prior 
to employing such storage media. Additionally, the NASD member
must provide its own representation or one from the storage
medium vendor or other third party with appropriate expertise 
that the selected storage media meets the conditions set forth in
paragraph (f)(2)(ii) of SEC Rule 17a-4.

Irrespective of the above, the staff of the DMR has informed NASD
that a third-party vendor required under Rule 17a-4 (f)(3)(vii) must
be a party independent of the broker/dealer. An affiliate or parent
of the broker/dealer is not independent. 

Paragraph (f)(3)(vii) of Rule 17a-4 requires every NASD member,
broker, or dealer exclusively using electronic storage media for some
or all of its record preservation to retain at least one third party
who has access to and the ability to download information from 
the member’s, broker’s, or dealer’s electronic storage media to 
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any acceptable medium under SEC Rule 17a-4. The third party 
is required to file notification with the designated examining
authority for the member, broker, or dealer that it will provide
access or furnish data promptly to the U.S. Securities and Exchange
Commission, its designees or representatives as stipulated. 

Questions regarding this article may be directed to Susan DeMando,
NASD Member Regulation, at (202) 728-8411.


