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For Your Information Revision to Net Capital Treatment of Clearing
Agreement Penalty Clauses 

In the Regulatory Short Takes section of the Spring 2000 Regulatory
& Compliance Alert, Volume 14-1, NASD indicated that all or a
portion of the amount specified in a clearing agreement as a
termination fee would be treated as a charge to the introducing
firm’s net capital. The Question and Answer included in the
Regulatory Short Take was as follows:

Q: Is the penalty amount in a penalty clause contained in a
clearing agreement a charge to net capital?

A: Yes. A penalty contained as a provision in a clearing
agreement is a charge to the introducing firm’s net capital.
NASD has generally viewed these as early termination
penalties.

For example: a clearing agreement requires a $100,000
deposit, no fixed expiration date. There is a clause in the
agreement that states; “If during the first year of the
agreement it is terminated the introducing firm would forfeit
$25,000, during the second year $15,000, and during the third
year $10,000.” In this example, if the introducing firm were to
terminate its clearing agreement in the first year it would only
receive $75,000 from the clearing firm, in the second year,
$85,000, and in the third year, $90.000. Consequently, a charge
to net capital would have to be taken equal to the total
amount that would be forfeited at the date of the net capital
computation, or in this example, a charge of $25,000 in the
first year, $15,000 in the second year, $10,000 in the third, and
no charge thereafter.

In May 2002, the staff of the SEC’s Division of Market Regulation
informed NASD that the introducing firm would not be subject to
the net capital charge discussed in the preceding paragraph, if the
clearing agreement provides explicitly that the clearing firm will not
enforce the penalty clause or otherwise attempt to collect the
penalty amount if the introducing firm becomes the subject of a
proceeding under SIPA (the Securities Investor Protection Act). The
clearing firm is not required to forfeit any rights it would have as a
general creditor of the failed broker/dealer.
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For Your Information To facilitate this change, clearing firms may revise their clearing
agreements to include the following language: 

“In the event that [the Introducing Broker] is the subject of the
issuance of a protective decree pursuant to the Securities Investor
Protection Act of 1970 (15 USC 78aaa-lll), [the Clearing Firm’s] claim
for payment of a termination fee under this Agreement shall be
subordinate to claims of [the Introducing Broker’s] customers that
have been approved by the Trustee appointed by the Securities
Investor Protection Corporation pursuant to the issuance of such
protective decree.”

Questions about this item may be directed to the NASD Member
Regulation Department at (202) 728-8221.


