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Series 55—
Equity Trader
Examination
NASD Announces
Interpretation Of NASD
Rule 1032(f) Regarding
Series 55/Equity Trader
Registration Requirement

The Suggested Routing function is meant to

aid the reader of this document. Each NASD

member firm should consider the appropriate

distribution in the context of its own

organizational structure. 
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• Equity Trader 

• Proprietary Trading

• Series 55 Examination

Executive Summary
NASD Regulation, Inc. (NASD
RegulationSM) has received a
number of inquiries regarding the
registration category for
representatives who trade equity
securities in The Nasdaq Stock
Market® (Nasdaq®) and/or over-the-
counter (Series 55). The purpose of
this Notice to Members is to revise
NASD Regulation’s position
regarding the scope of the Series
55 registration requirement.
Previously, NASD Regulation took
the position that any associated
person who makes trading
decisions that place a firm’s capital
at risk needs to be registered under
Series 55. In this Notice to
Members, NASD Regulation is
announcing that such decision-
makers only need the Series 55
registration if they also are involved
in the execution or processing of
trades. 

Questions/Further Information
Questions regarding this Notice
may be directed to Carole Hartzog,
Assistant Director, Member
Regulation, Testing and Continuing
Education, NASD Regulation, at
(301) 590-6696; or Eric Moss,
Assistant General Counsel, Office
of General Counsel, NASD
Regulation, at (202) 728-8982.

Background 
Effective April 1, 1998, NASD
Regulation amended its rules to
require representatives who trade
equity securities in Nasdaq or over-
the-counter markets to register as
equity traders. NASD Rule 1032(f)
established the Series 55
registration category and
qualification examination for equity
traders. 

Specifically, NASD Rule 1032(f)
states that a representative must

register as a “Limited
Representative—Equity Trader” if
the representative is engaged in
proprietary trading or in the
execution of transactions on an
agency basis in equity, preferred, or
convertible debt securities. The
Rule also applies to persons who
directly supervise those who are
engaged in such activities. In order
to register as a Limited
Representative—Equity Trader,
representatives must be registered
as General Securities
Representatives (Series 7) or as
Limited Representatives—
Corporate Securities (Series 62)
and must pass the Series 55
Examination. Rule 1032(f) contains
an exemption for representatives
whose principal trading activities
involve executing orders on behalf
of affiliated investment companies
registered with the SEC under the
Investment Company Act of 1940.

NASD Regulation has received a
number of inquiries from member
firms and registered
representatives regarding the
registration requirements for equity
traders. In the Fall 1999 issue of
Regulatory & Compliance Alert,
NASD Regulation addressed many
of these issues.1 Since the date of
this publication, NASD Regulation
has received additional inquiries as
to the scope of the equity trader
registration requirement,
particularly whether certain
decision-makers who direct
investments of firms’ proprietary
capital need to register under
Series 55. These requests have
caused NASD Regulation to
reconsider its prior position. As
noted above, previously, NASD
Regulation took the position that
any associated person who makes
trading decisions that place a firm’s
capital at risk needs to be
registered under Series 55. In this
Notice to Members, NASD
Regulation is revising this position. 
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Interpretive Guidance
In this Notice to Members, NASD
Regulation is announcing that a
person will not be deemed to be
engaged in proprietary trading for
purposes of the equity trader
registration requirement based
solely on the fact that he or she is
making decisions to invest the
firm’s capital in specific Nasdaq or
over-the-counter securities. This
conclusion, however, assumes that
this person will not participate in the
execution or processing of trades,
and that someone qualified under
Series 55 will perform these tasks.
The following questions and
answers illustrate this position.

Q. 1. A fully disclosed broker/dealer
is investing its capital in Nasdaq
and/or over-the-counter equity
securities. The president of the
broker/dealer occasionally
selects a particular investment,
including quantity and price (if
limit order). The trades are
submitted to a clearing firm for
execution; the president plays
no role in the execution or
processing of the trade. Would
the president be subject to the
Series 55 registration
requirement? 

A. No. The president is not
involved in the execution or
processing of trades. If anyone
at the firm is involved in the
execution or processing of the
trades, that person would need
to be registered under Series
55. 

Q. 2. A fully disclosed broker/dealer
is investing its capital in Nasdaq
and/or over-the-counter equity
securities. The president of the
broker/dealer occasionally
selects a particular investment,
including quantity and price (if
limit order). The trades are
submitted to a clearing firm for

execution; however, the
president is involved in
negotiating the terms of the
transaction with the contra-side
of the transaction. Would the
president be subject to the
Series 55 registration
requirement? 

A. Yes. The president is engaged
in proprietary trading, and needs
to be registered under Series
55. The president is establishing
the terms of the trade with the
contra-side of the transaction.

Q. 3. A fully disclosed broker/dealer
is investing its capital in Nasdaq
and/or over-the-counter equity
securities. The president of the
broker/dealer is the immediate
supervisor of a trader who
negotiates the terms of the
transactions in Nasdaq and/or
over-the-counter equity
securities. The trades are
submitted to a clearing firm for
execution; the president plays
no role in the execution or
processing of the trades. Would
the president be subject to the
Series 55 registration
requirement?

A. Yes. The president would need
to register under Series 55. Rule
1032(f) applies to persons who
directly supervise equity traders. 

Q. 4. A broker/dealer is registered
with the SEC as an investment
adviser. Investment
management professionals at
the firm produce portfolio
management advice that is used
by the firm’s investment
advisory clients, and by the firm
in its own proprietary trading.
Whenever an investment
management professional
determines that a security
should be purchased or sold for
the firm’s proprietary account,

he or she communicates with a
trader employed by the firm. The
investment management
professional does not
communicate any information to
the traders other than to
occasionally identify particular
investments, including quantity
and price (if limit order). The
traders are required to be Series
55 registered. Would the
investment management
professionals be subject to the
equity trader registration
requirement?

A. No. The investment
management professionals are
not involved in the execution or
processing of trades.

Q. 5. A person processes
proprietary trades for a firm by
calling or electronically
communicating with a contra-
side to the transaction. Is this
person engaged in proprietary
trading, and therefore required
to register as a Series 55
representative?

A. Yes. NASD Rule 1032(f) covers
proprietary traders who effect
any transaction in equity,
preferred, or convertible debt
securities in the Nasdaq or over-
the-counter markets. 

Q. 6. Under a payment-for-order-
flow relationship, Firm A routes
all its proprietary and agency
orders to Firm B for execution.
Is Firm A involved in the
execution or processing of
trades?

A. No. Firm A is not involved in the
execution or processing of
trades, and its personnel will not
be required to be registered
under Series 55. The result
would be the same if Firm A
routes orders to multiple firms
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for execution. Further, the
payment-for-order-flow
arrangement is not a fact that is
taken into consideration in this
situation.

Endnote
1To the extent that this Notice to Members

conflicts with prior positions taken by NASD

Regulation staff, including guidance outlined

in the NASD’s Regulatory & Compliance

Alert (Fall 1999), the guidance provided in

this Notice to Members is controlling.
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