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Trade Reporting Notice

December 21, 2011

Executive Summary 
FINRA addresses certain trade reporting issues in connection with reporting 
transactions in TRACE-eligible securities to the Trade Reporting and 
Compliance Engine (TRACE) system. 

Questions concerning this Notice should be directed to: 

00 tracefeedback@finra.org;
00 Patrick Geraghty, Director, Market Regulation, at (240) 386-4973;
00 Joseph Schwetz, Assistant Director, Market Regulation, at (240) 386-6170;
00 Elliot Levine, Associate Vice President and Counsel, TRACE, at  

(202) 728-8405; or
00 Sharon Zackula, Associate Vice President and Associate General Counsel, 

Office of General Counsel, at (202) 728-8985.

Discussion
FINRA has received a number of questions from member firms regarding 
certain TRACE reporting issues, which are addressed in this Notice.

Q1:	 If a sole underwriter, syndicate manager, syndicate member or selling 
group member (or in the case of a primary market sale transaction 
effected pursuant to Securities Act Rule 144A, an initial purchaser, 
syndicate manager, syndicate member or selling group member) effects 
a List or Fixed Offering Price Transaction as defined in FINRA Rule 
6710(q), with a counterparty buyer that is a registered broker-dealer 
(BD), and reports the transaction to TRACE pursuant to FINRA Rule 
6730(a)(2), designating the transaction “P1” as provided in FINRA Rule 
6730(d)(4)(D) and the Trade Reporting and Compliance Engine User 
Guide, does the counterparty BD also report the transaction pursuant 	
to FINRA Rule 6730(a)(2) and designate the transaction “P1”? 
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A1:	 Yes. A BD that is a counterparty buyer in a List or Fixed Offering Price Transaction 
must report the transaction in accordance with FINRA Rule 6730(a)(2), which requires 
reporting no later than the next business day during TRACE System Hours, and 
designate the transaction as “P1.”   

Q2:	 If an underwriter opts to sell at a fixed price an offering that is described in the 
issuer’s offering documents as a variable price offering, and provides notification to 
the syndicate, selling group (if applicable) and to other market participants that the 
offering will be sold at a fixed price, may firms report the transactions as List or Fixed 
Offering Price Transactions and use the “P1” indicator?   

A2:	 No. The issuer’s description of the offering in the offering documents is controlling 
for purposes of reporting to TRACE. Thus, if the issuer’s offering documents state 
that the offering is a variable price offering, firms may not identify and report the 
transactions as List or Fixed Offering Price Transactions and may not use the “P1” 
indicator. 

Q3:	 As part of the securitization/issuance process, an originator of Small Business 
Administration (SBA) pools or Multi-Family Agency Pass-Through Mortgage-Backed 
Securities traded to be announced (TBA) (Multi-Family MBS TBAs) may include as a 
condition to a transaction an allowable variance regarding the settlement date or 
the final total dollar value of the pool(s) to be delivered on settlement date (final 
delivery amount). However, when the SBA pool transaction or the Multi-Family MBS 
TBA transaction is executed, the transaction is done at a specific price and/or yield 
(coupon), which must be reported to TRACE on the date of execution.  Subsequently, 
when the SBA pool(s) or the pool(s) for the Multi-Family MBS TBA are delivered for 
settlement, if the settlement date or the final delivery amount has changed (or, if 
the final price is adjusted due to and based upon the change of settlement date or 
the change in the final delivery amount), and the changes are within the allowable 
variance to which the parties previously agreed, is a firm required to report the 
transaction again (i.e., file an amended transaction report)?
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A3:	 If the originator includes an allowable variance(s) regarding the settlement date or 
the final delivery amount in good faith as a condition in a transaction in an SBA pool 
or a Multi-Family MBS TBA (and is not establishing an allowable variance(s) for the 
purpose of avoiding trade reporting obligations), and there is a change (a variance) 
at settlement, a firm is not required to file an amended transaction report, as long as 
the change is within the allowable variance to which the parties previously agreed. 
For example, when there is a change in the final delivery amount that is within the 
allowable variance, and the parties adjust the final price to maintain the yield agreed 
upon on the date of execution, a firm is not required to file an amended transaction 
report. Also, when there is a change in the settlement date within the allowable 
variance, and the parties adjust the final price due to the change of the settlement 
date, a firm is not required to file an amended transaction report. However, if there 
is a change in the final delivery amount or the settlement date that is not within the 
allowable variance (and any price adjustments made in connection with a change 
in the final delivery amount and/or settlement date that is not within the allowable 
variance), a firm would be required to file an amended transaction report.

	 Firms must maintain accurate and adequate books and records and relevant 
written policies and procedures regarding the transactions, including a record of the 
allowable variances to which the parties agreed for each transaction, to evidence, 
among other things, that the variances are bona fide and not used to avoid trade 
reporting obligations or accurate price and volume reporting. FINRA also reminds 
firms that the original transaction report for the transactions must include all of the 
firm’s transaction-related remuneration.        

Q4.	 What is a firm’s reporting obligation under TRACE with respect to a counterparty that 
is a registered BD?

A4:	 FINRA reminds firms that they must accurately identify their registered BD 
counterparties when reporting a transaction to TRACE, using the appropriate MPID 
to identify the BD. If the counterparty BD uses multiple MPIDs, the firm required 
to report the transaction must accurately identify the counterparty BD by the 
appropriate MPID. Further, if an entity, such as a hedge fund, is also a registered 
BD, the reporting firm must identify the entity by its MPID in the TRACE transaction 
report.


