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Trade Reporting Notice

August 1, 2013

Executive Summary
FINRA addresses several trade reporting issues in connection with reporting 
transactions in TRACE-eligible securities to the Trade Reporting and 
Compliance Engine (TRACE) system. This Notice addresses the following 
topics:

00 split-volume reporting; 
00 reporting investment adviser-directed transactions;
00 reporting Securities Act Regulation S transactions; 
00 transfers establishing the underwriting syndicate;
00 firm commitments prior to final pricing; 
00 transfers facilitating settlement; and
00 reporting collateralized mortgage obligations.

Questions concerning this Notice should be directed to:

00 tracefeedback@finra.org;
00 Patrick Geraghty, Vice President, Market Regulation, at (240) 386-4973;
00 Elliot Levine, Associate Vice President and Counsel, TRACE, at  

(202) 728-8405; or
00 Sharon Zackula, Associate Vice President and Associate General Counsel, 

Office of General Counsel, at (202) 728-8985.

Key Topics
00 Allocations
00 Collateralized Mortgage Obligations
00 Investment Advisors
00 Managed Accounts
00 Settlement
00 Underwriting

Referenced Rules & Notices
00 FINRA Rule 6710
00 FINRA Rule 6730
00 FINRA Rule 6760
00 Securities Act Regulation S

Frequently Asked Questions 
Regarding TRACE Reporting
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Discussion
FINRA addresses several trade reporting issues in connection with reporting transactions in 
TRACE-eligible securities to the TRACE system. The questions and answers in this Notice will 
be incorporated in the Reporting of Corporate and Agencies Debt FAQ and the Reporting of 
Mortgage and Asset Backed Securities (Securitized Products) FAQ. 

Reporting of Corporate and Agencies Debt FAQ

Split-Volume Reporting

Q.	 How should a firm report the size (volume) of its purchase from another firm when 
the bonds will be allocated subsequently to multiple customer accounts, totaling the 
aggregate purchase amount?

A.	 If the transaction between two member firms was agreed upon at the aggregate 
amount, both firms should report the aggregate amount as the size (volume) to 
TRACE. For example, if Firm A sells $100,000 (par value) to Firm B, which in turn 
executes 10 sales to customers at $10,000 each, Firm A should report a sale of 
$100,000 to Firm B and Firm B should report a purchase of $100,000 from Firm A.  
Firm B also should report 10 sales to customers of $10,000 each. Firm B should not 
report 10 purchases of $10,000 each from Firm A in order to match its 10 sales to 
customers at $10,000 each.

Investment Adviser Transactions

FINRA has received a number of questions about the reporting requirements under TRACE 
rules applicable to managed accounts, where broker-dealers (BD) receive orders and 
allocation instructions from investment advisers (IA).  

Q. 	 How should a BD report a transaction to TRACE where an IA places a block order with 
the BD and instructs the BD to allocate the block order to various managed customer 
accounts?

A. 	 The response depends on whether the BD and IA are the same or separate entities. 
See the examples below.

	 Scenario 1: BD A is registered both as a BD under the Securities Exchange Act of 1934 
and an IA under the Investment Advisers Act of 1940 (or is regulated as an IA in the 
state in which it maintains its principal office and place of business) and operates 
as one legal entity. For certain managed customer account(s), BD/IA A directs its 
trading desk to purchase a block of $100 million (par value) bonds from the Street (or 
otherwise obtain the bonds). BD/IA A then sells portions of the block (in accordance 
with the allocation instructions) to various managed customer accounts of BD/IA A, 
which are maintained at BD/IA A.

http://www.finra.org/Industry/Compliance/MarketTransparency/TRACE/FAQ/P125244
http://www.finra.org/Industry/Compliance/MarketTransparency/TRACE/FAQ/P121485
http://www.finra.org/Industry/Compliance/MarketTransparency/TRACE/FAQ/P121485
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	 TRACE Reporting: BD/IA A reports the purchase (from the Street or another source) 
of the $100 million bonds to TRACE, including the time of execution of the block. 
BD/IA A also reports the sale(s) to the various managed customer accounts, which 
must include any markup or commission, to TRACE.  When reporting the sales of 
securities to the various managed customer accounts, the time of execution is the 
time the material terms of the transaction are determined. If BD/IA A finalizes the 
allocation with respect to each managed customer account (thereby establishing the 
material terms of the transaction as to each customer) before or at the same time 
it submits the block order to its trading desk (to purchase from the Street), the time 
of execution of the sales to individual managed customer accounts is the same time 
of execution reported for the block purchase. If such allocations (as to the material 
terms with respect to each managed customer account) are not finalized before or at 
the same time as the block order (to purchase from the Street), the time of execution 
of the sales to individual managed customer accounts is the time such allocations are 
finalized.   

	 Scenario 2: BD A is registered as a BD, but is not an IA. An IA in a separate legal entity 
(including an IA that is an affiliate of BD A or an IA selected from a list of IAs that BD 
A “approved”) places an order with BD A to purchase a $100 million block of bonds, 
and instructs BD A to retain eighty percent ($80 million) for allocation to various 
managed customer accounts maintained at BD A, and to deliver twenty percent ($20 
million) to BD B, which will be allocated to various customer accounts maintained at 
BD B.  After the execution of the order, the IA then allocates the portion of the block 
retained by BD A ($80 million) to various managed customer accounts maintained 
at BD A. Separately, the IA allocates the portion of the block delivered to BD B ($20 
million) to various managed customer accounts maintained at BD B. 

	 TRACE Reporting: BD A reports the purchase of the $100 million block to TRACE. BD A 
also reports the block sale ($100 million) to the IA (as a sale to a “C” (customer)). BD A 
does not report to TRACE the transfer (in accordance with the allocation instructions 
from the IA) to the various managed customer accounts that are managed by the 
IA and maintained at BD A. Similarly, BD B does not report to TRACE the transfer 
(in accordance with the allocation instructions from the IA) to various managed 
customer accounts that are managed by the IA and maintained at BD B. Consistent 
with FAQ #1.28, the transfer of the bonds ($20 million) from BD A to BD B also is 
not separately reported to TRACE as FINRA considers this a “step-out” transaction 
whereby the executing broker may deliver all or part of a block of securities to 
another broker-dealer and the only reportable event is the transaction between the 
executing firm and its customer. The broker-dealer that has stepped in performs 
nothing more than a clearing function and does not have a reporting obligation.
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Regulation S

Q.	 If a debt security is sold pursuant to Regulation S in an off-shore transaction, is a 
member firm required to report the transaction to TRACE? 

A. 	 No. In 2009, FINRA expanded the definition of TRACE-eligible security in Rule 
6710(a).1 When the amendments took effect, many securities that previously 
were not TRACE-eligible securities, including debt securities that were distributed 
other than pursuant to a registration statement, became TRACE-eligible securities. 
However, the definition of TRACE-eligible security was not expanded to include debt 
securities distributed in bona fide off-shore Regulation S transactions.

	 For purposes of TRACE reporting, FINRA distinguishes between debt securities 
that are the subject of bona fide Regulation S transactions and subsequent non-
Regulation S transactions in such debt securities. Thus, if a debt security originally 
sold in a Regulation S transaction is subsequently purchased or sold as part of a 
U.S. transaction, the transactions following the Regulation S transaction must 
be reported to TRACE. FINRA notes that such transactions are subject to TRACE 
reporting whether the transactions occur during or after the applicable Regulation S 
distribution compliance period.  

Establishing the Underwriting Syndicate

FINRA is amending and replacing in its entirety the current FAQ #4.19.  

Q. 	 Are transfers of TRACE-eligible securities among syndicate members for purposes 
of establishing the underwriting syndicate reportable to TRACE?

A.	 No, a transfer of TRACE-eligible securities on the first day of trading from one 
member of the underwriting syndicate to another member of the underwriting 
syndicate that is done solely to facilitate the establishment of the syndicate is not 
reportable to TRACE. For example, when all the securities for an offering are delivered 
on the first day of trading by the issuer to one of the co-managers of the syndicate 
with the understanding that the firm will deliver a portion of the securities to the 
second co-manager to establish the syndicate, the transfer is not reportable to 
TRACE. FINRA reminds firms that engage in such transfers of the need to maintain 
and retain (e.g., for examiner review) accurate records sufficient to demonstrate that 
the transfers were effected to facilitate the establishment of the syndicate.   

	 FINRA notes that this guidance does not extend to transfers of TRACE-eligible 
securities from a managing underwriter (or another member of the underwriting 
syndicate) to selling group members. Such transfers must be reported to TRACE. 
Also, this guidance does not extend to re-allocations, which would include transfers 
to syndicate members after the first day of trading. If a re-allocation occurs among 
syndicate members after the initial allocation is established, the transfer of such 
securities from one firm to another firm to effect the reallocation must be reported 
to TRACE. 
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Firm Commitments Prior to Final Pricing

Q.	 If, prior to the final pricing or determination of other material terms of a new issue 
debt security, a firm receives a firm commitment from a broker-dealer or a customer 
to purchase the new issue debt security when it is issued, has the firm entered into a 
transaction that must be reported to TRACE? 

A. 	 No. Although firms may solicit orders or seek indications of interest from customers 
and other broker-dealers, and, in some instances, receive a firm commitment from 
a broker-dealer or a customer to purchase a quantity of a new debt security prior to 
its issuance and the determination of final material terms (e.g., price, coupon and 
quantity), for purposes of TRACE trade reporting, a transaction occurs at the “time of 
execution” as defined in FINRA Rule 6710(d), which  does not occur until the parties 
have a “meeting of the minds” regarding the material terms of the transaction. This 
“meeting of the minds” cannot occur before the final material terms, such as price, 
coupon and quantity, have been established by the issuer and such terms are known 
by the parties to the transaction. Further, firms are reminded they should be clear in 
their communications regarding the final terms of the trade and how such terms will 
be conveyed between the parties.

Facilitating Settlement

The following FAQ was originally included in the Reporting section (FAQ #11) of the 
Reporting of Mortgage and Asset Backed Securities (Securitized Products) FAQ. FINRA has 
amended the FAQ and is replacing it in its entirety with the following:  

Q.	 Are transfers of TRACE-eligible securities among syndicate members for purposes of 
facilitating settlement reportable to TRACE?

A. 	 No. If a transfer of TRACE-eligible securities is done solely to facilitate settlement with 
no change in price or other material terms, transfers from one member of a syndicate 
to another syndicate member would not be reportable to TRACE. For example, if a 
customer purchases bonds from multiple syndicate members, but designates one 
syndicate member to deliver the entire allotment, the transfer of the bonds to the 
designated syndicate member from the other syndicate members would not be 
reported to TRACE as long as there is no change in price or other material terms.

	 In addition, if the syndicate members designate one syndicate manager or another 
syndicate member to act as a billing and delivery agent and the agent is used to sell 
or deliver the securities to all “end” investors on behalf of the syndicate, the transfer 
of the securities from syndicate members to the billing and delivery agent also would 
not be reportable to TRACE in that such transfers occur solely for administrative 
convenience (i.e., to facilitate the creation and maintenance of accurate books and 
records). FINRA reminds firms that engage in these types of transactions of the need 
to maintain and retain (e.g., for examiner review) accurate records sufficient to 
demonstrate that such transfers are effected to facilitate settlement.
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Reporting of Mortgaged-Backed Securities (Securitized Products) FAQ

Collateralized Mortgage Obligations (CMO) and Real Estate Mortgage Investment Conduits 
(REMIC)

Q.	 Under FINRA Rule 6730(a)(3)(C), a firm must report a CMO or REMIC transaction on 
the earlier of the business day that the security is assigned a CUSIP, a similar numeric 
identifier or a FINRA symbol, or the date of issuance of the security. When the 
event triggering the reporting requirement is the “business day that the security is 
assigned a CUSIP,” if the final structure of the CMO has not been determined or the 
CUSIP is not yet publicly available, is the reporting requirement triggered?

A. 	 No.  FINRA interprets the phrase “the business day the security is assigned a CUSIP” 
to mean that the CUSIP is assigned and publicly available and the final structure 
of the CMO or REMIC has been determined. If these conditions are met, then the 
reporting requirement is triggered.  

Q.	 Under Rule 6760, notice must be provided to TRACE regarding a CMO or a REMIC 
when transactions are effected prior to the issuance of the security “on the date of 
issuance” or upon the occurrence of an “other event that establishes the reference 
date that determines when a reporting period begins under Rule 6730(a)(3)(C).” 
As noted above, an “other event” includes “the business day that the security is 
assigned a CUSIP. . .” Does FINRA interpret the phrase “the business day that the 
security is assigned a CUSIP” in the same manner the phrase is interpreted under 
Rule 6730(a)(3)(C)? 

A. 	 Yes, FINRA interprets the phrase “the business day that the security is assigned 
a CUSIP” in the same manner the phrase is interpreted under Rule 6730(a)(3)(C). 
As a result, in most cases, “the business day that the security is assigned a CUSIP” 
is the same date the final offering document/prospectus becomes available to 
underwriters/initial purchasers.

	 On that date, the managing underwriter (or other person designated under Rule 
6760) has an obligation to provide notice and information to FINRA regarding the 
TRACE-eligible security as provided in FINRA Rule 6760(c)(2).  FINRA notes that the 
date that the final offering document/prospectus becomes available to underwriters 
(or initial purchasers) is referred to as the “print date” by certain government-
sponsored enterprises.

	 An underwriter must submit information regarding the security as required in Rule 
6760(b) in accordance with the FINRA new issue form for ABS/CMO, and should 
refer to the Instructions for the ABS/CMO new issue form and the definitions and 
examples provided for each field.
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In addition to notifying FINRA under Rule 6760, FINRA encourages underwriters to inform 
participants in the offering of the final structure of the CMO or REMIC, and when the CMO 
or REMIC security has been added to TRACE and is available for trade reporting.

1.	  Securities Exchange Act Release No. 59768	
(April 14, 2009), 74 FR 18271 (April 21, 2009)	
(SEC approval order for File No. SR-
FINRA-2009-004).

Endnote


