
NY.STOCK. 
EXCHANGE 

INTERPRETATION 
MEMO 

New York Stock Exchange. Inc. 
55 Water Street 

Division of Member Firm 
Regulatory Services 

New York, New York 10041 

Nunber 84-1 

January 26, 1984 

PLEASE ROUTE TO F1NANCIAL/P~ AND ro1PLIANCE AND MARGIN OEPAR'IMENTS 
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EORROWED DF.:F1CITS 

In a letter to the Chicago Board Options Exchange on December 7, 1983 the 
Securities and Exchange COOll!lission issued an interpretation that requires 
a deduction in canputing net capital under Rule 15c3-l(c)(2)(iv)(B) for 
deficits in securities borrowed transactions. The interpretation, which 
is to beccme effective on April 1, 1984 will: 

o require a daily determination of securities 
borrowed deficits; 

o require deduction for a deficit exceeding 5% 
of the market value of the securities borrowed; 

o require deductions when deficits with any one 
lender or for all lenders exceed specified per­
centages of the broker/dealer's excess net 
capital. 

A copy of the letter is attacherl hereto·. 
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SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION 

WASHINGTON, D.C. 20549 

CIVISION OF 
MARKET REGULATION 

Mr. William J. Young 
Senior Vice President 
Regulatory Division 

December 7, 1983 

Chicago Board Options Exchange 
LaSalle at Jackson 
Chicago, Illinois 60604 

Dear Mr~ Young: 

It has come to the attention of the Division that some 
broker-dealers may not be computing their net capital pro­
perly with respect to securities borrowed deficits. Sub­
paragraph (c)(2)(iv)(B) of Rule 15c3-1 of the Securities 
Exchange Act of 1934 (17 CFR S240.15c3-1(c)(2)(iv)(B)) applied 
literally would require a broker-dealer which borrows securi­
ties to deduct from its net worth the entire amount of the 
excess collateral it deposits with each lender. The amount 
of the collateral which exceeds the market value of the 
securities borrowed is, in effect, an unsecured receivable 
to the borrowing broker-dealer. 

The Division will, however, raise no question nor 
recommend any action to the Commission if for purposes of 
Rule 1Sc3-1(c)(2)(iv)(B), a broker-dealer treats securities 
borrowed deficits arising from securities borrowed from a 
customer or non-customer which requires the deposit of col­
lateral in excess of the market value of the securities 
borrowed as follows: 

A broker-dealer which has borrowed securities 
(borrower) must mark the borrowed securities to 
the market each business day, as of the close 
of the prior day's business, and determine the 
amount of collateral held by any securities 
lender (lender) which exceeds the current market 
value of the securities borrowed from that lender 
(excess collateral). The borrower must deduct 
from its net worth in computing net capital; 

(a) the amount of excess collateral held by any one 
lender which exceeds one hundred and five percent 
(105%) of the current market value of the securi­
ties borrowed from that lender; 



Mr. William Young 
Page Two 

(bl or, if greater, the amount of excess collateral 
held by any one lender to the extent the excess 
collateral is greater than twenty percent (20%) 
of the borrower's excess net capital (net capital 
greater than the minimum required): plus, 

(c) the total amount of excess collateral held by all 
lenders in aggregate which exceeds three hundred 
percent (300%) of the borrower's excess net capital 
reduced by the charge that the broker-dealer has 
already incurred under the above standards. 

The borrower may issue a mark to the market call and collect 
payment from the lender(s) by the close of the next business 
day following the date of such determination which may serve 
to reduce or eliminate the capital charge determined in accor­
dance with the above standards. 

It should be noted that a broker-dealer may net excess 
collateral due from a lender with excess collateral related 
to securities borrowed payable from that same lender. Broker­
dealers should be careful to coordinate lending and borrowing 
activities with the same entity to prevent inadvertent errors 
in the receipt and return of collateral. 

The Division will not object if these standards are not 
implemented until April 1, 1984. 

You should understand that the position expressed here­
in is a staff position with respect to enforcement only and 
does not purport to express any legal conclusion on this 
matter. If you have any questions, please feel free to 
contact us. 

cc: Thomas Cassella 
National Association of 

Sincerely, 

Michael A. Macchiaroli 
Assistant Director 

Securities Dealers, Inc. 

Martin Hobby 
New York Stock Exchange, Inc. 


