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Auditing Subc01111itt•• 
American Inatltute of Certlf ied 

Public Accountant• 
1211 Avenue of th• Allerlcaa ••v York, RY 10031-8775 

Dear Mr. Belaick1 

Thi• i• in reaponae to your letter dated November 11, 1985 
concerning the effect• of a broker-dealer'• uae of trade date 
or ••ttl•••nt date accounting for it• financial•. 

Th• Stockbrokerage Auditing Subc01111Ditt•• of tb• American 
Institute of Certified Public Accountants iaaued a reviaed edition 
~f ita guide •Audita of Brokers and Dealers in Securities• in 

nuary 1185. 

That guide atates1 

0 

• ••• broker• and dealer• generally u•• aettl•••nt date 
accounting. Bovever, generally accepted accounting principle• 
normally require that financial effect be given to traneactiona 
at the tlae an event tak•• place - that la, the ti•• an 
entity acquire• a resource fraa or incur• an obligation to 
otbera-vhicb t10uld .. k• th• ua• of trade date accounting 
appropriate. Tbua, conalderation ahould be given to tb• 
poaalbl• effect on tb• financial atateaent• of unaettled 
tranaactiona. Th• area of aoat concern ia the income atate­
aent, which abould include th• effect of all tranaactlona 
on a trade date baata. ror ez .. ple, accrual• abould be 
aade for realised or unrealised gain• and lo•••• in aecurltle• 
purcbaaed or aold for th• broker'• or dealer'• account but 
not yet ••ttled, and for c0111111iaaiona, net of related aaleaaan'• 
•hare, on unrecorded agency tranaactlona. Other than for 
the ca..iaalon accrued, groaa receivable• or payable• related 
to unaettled agency tranaaction ordinarily are not abovn on 
the atat ... nt of financial condition. However, accrual• 
abould be .. de in th• atateaent of financial condition for 
the broker'• or dealer'• inventory poaitiona that are expected 
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to ••ttl• ln tb• regular-way and for any other tranaactlon• 
with delayed ••ttleaent• that are expected to be ••ttled for 
caab in tb• future and that are not contingent (auch aa a 
when-laaued or atand-by tranaaction). lecauae of th• practical 
dlff iculty in identifying th• offaetting entry to each auch 
Inventory poaition, a net receivable or payable aay be 
accrued.• Page 31 

rou atat• in your letters 

•Th• principal effect of a change to trade date ia on firm 
inventory positions, and we ••• no probl•• with auch a change 
frm1 either a financial atatement or net capital computation 
viewpoint. In fact, with th• conatant introduction of new typ•• 
of aecurities with varying ••ttlement date• combined with eo11pl•• 
trading atrategiea, trade date inventory i• extre .. ly preferable 
In that 1• .. alva79 gl999 a ~alT pr-ntatlon !rm • !tnanclal 
atatement vlevpoint •• well aa th• aoat logical capital charge 
under SBC Rule 15c3-1. In addition, lt la our view that ••itching 
to trade date will not present aajor operational probl••• although 
lt will be aore coatly and tia• conauming for the larger flraa 
than the .. aller f iraa. 

•rl1'118 that uae tbe trade date baala of recordkeeplng are ln 
coapliance with the Gulde (i.e. - generally accepted accounting 
prlnclplea) while firms that uae th• aettlement date baal• of 
recordkeepinq are In compliance vlth the Gulde only I! the diffe­
rence bitveen trade date and settlement date accounting la not 
••t•rlal. Therefore, rocus Report• can bi prepared on a aettlement 
date baaia and •till be in compliance with th• Gulde lf th• 
difference between trade date and aettlement date l• not •aterlal. 
However, if the difference l• aaterial, th• adjuatllent to trade 
date auat be aad• in th• financial atateaenta aa well aa being 
included in the net capital computation.• [eaphaaia added] 

It la th• view of th• Division that for purpo••• of Rul•• 
15c3-1, 15c3-3, 17•-3 and 17a-5, 

1. If a broker or dealer us•• ••ttleaent date accounting 
aa contemplated by th• Gulde, it auat compute it• net capital 
including baircut• on a ••ttl•••nt date baaia. 

2. If a broker or dealer u••• trade date accounting a• 
conteaplated by th• Guide, it auat coapute it• net capital including 
haircut• on a trade date baaia. 

3. If a broker or dealer auat u•• the trade date baaia of 
accounting becauae, •• you atate above, •the difference between 
trade date and ••ttleaent date accounting la ••• aateria1,• it 
auat coaput• it• net capital, including haircut• on a trade date 
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t. If a broker or dealer u••• aettla .. nt date accounting, 
aa conteaplated by th• Guide, it auat continue to adhere· to that 
.. tbod of accounting unl••• a change la required becauae of a 
•aaterial difference• between trade date and aettleaent date 
accounting or unl••• the broker or·d•aler ad•i••• lta dealgnatad 
eaaaining authority of a change to trade date. 

5. If a broker or dealer auat uae trade date accounting 
becau•• of a aaterial difference between trade date and ·aettleaent 
date accounting on •or• than on an occaalonal baala, (i.e. twice 
in a I .. nth period), it ahould probably uae trade date accounting 
on a cenalatant baala. 

1. %f a broker or dealer uaea trade date •ccounting • • 
conaiatent baala, it auat continue to adhere to that aethoc1 of 
accounting, unless a change la approved by it• dealgnated exaalm­
lng authority. 

7. In any event, th• broker or dealer auat maintain the 
aecurlti•• record required by Rule 17a-3(a)(5) on a aettleaent 
date baaia. Additionally, the broker or dealer auat coaput• th• 
foraula ••t forth in Rule 1Sc3-3a (17 CPR 240.1Sc3-Ja) on a 
aettleaent date baaia. 

You further atate that a flrm'• recording firm aacurity 
poaitiona that have not yet ••ttled will reault in • net payable 
or net receivable on ita booka. Finally, you note that cuatcmer 
tranaactiona would in any event continue to be recorded on a 
aettleaent date baaia, except for c01111laaiona which would be on a 
trade date ba•ia • 

.. aed on your atateaenta, th• Division will ral•• no queation 
nor rec01111end any action if J for purpoaea of Rule 15c3-1, 

1. any net receivable reaulting frOll thia accounting treat­
aent la not deducted froa net worth in coaputing net capltalJ 

2. any net payable reaultlng from thia accounting treatment 
la not included in aggregate lndebtedne••· 

Sincerely, 

/)J.J.fla ~. 
Michael A. Macchiaroli 
Aaalatant Director 
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