
SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION  

WASHINGTON, D.C. 20549  

March 7, 1983  

Mr. John T. Capetta  

Kelley, Drye & Warren  

One Landmark Square 

Stamford, Connecticut 0690 l  

Dear Mr. Capetta: 

This is in response to your letter ofFebruary 14, 1983, in which you request an 
interpretation of paragraph (d)(1)(iii) of Rule 17a-5 of the Securities Exchange Act 
("Act") (17 CFR 240.l 7a-5). 

Section 17(e) of the Act requires that every registered broker or dealer annually file 
certified financial statements with the Commission. This section was added to the 
Act by Congress in the 1975 amendments. This provision was deemed necessary to 
ensure compliance with the Commission's financial responsibility program. 
Pursuant to the 1975 amendments, the Commission amended Rule 17a-5 to 
implement, among other things, the new provisions of Section 17(e). 

Rule I 7a-5, as amended, provides an exemption from certification for certain 
limited classes of brokers and dealers. The exemptive provisions of Rule 17a-5 are 
self-executing, i&.. a broker-dealer meeting the conditions set forth therein need 
not be specifically exempted. The exemptive provisions in Rule 17a-5(d)(l)(iii) [*2] 
are available only to those brokers and dealers which transact a business in 
securities only with members of a national securities exchange and have not 
carried any margin accounts, credit balance or security for any person who is 
defined as a "customer" in Rule 17a-5(c)(4). This exemption was intended to apply 
to, and has been limited to, specialists, market makers and floor brokers which 
have no contact with the public and are subject to close daily supervision by an 
exchange. Text
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I hope this clarifies your understanding of Rule 17a-5(d)(l)(iii). If you have any 
further questions on this matter, please do not hesitate to contact the 
Commission's New York Regional Office or myself. 

Sincerely,  

Hugh T. Wilkinson  

Attorney-Adviser 

 

KELLEY DRYE & WARREN  

ONE LANDMARK SQUARE  

STAMFORD, CT. 06901  

(203) 324-1400  

February 14, 1983  

John Bryce, Esq.  

Staff Attorney  

Division of Market Regulation  

The Securities and Exchange Commission  

450 Fifth Street, Northwest  

Washington, D.C. 20544  

Re: Rewilatjon § 17a-5(d)(jji)  

Dear Mr. Bryce: 

We request an interpretation of the exemption under Securities Exchange Act 
Regulation§ 17a-5(d)(iii) from the requirement that a broker-dealer [*3] file financial 
statements. Regulation§ 17a-5(d)(iii) provides that: 

A broker or dealer which is a member of a national securities exchange and has 
transacted a business in securities solely with or for other members of a national 
securities exchange, and has not carried any margin account, credit balance or 
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security for any person who is defined as a "customer" in paragraph (c)(4) of this 
section, shall not be required to file a report under this paragraph. 

Our client is a member organization of The New York Stock Exchange, Inc., and 
transacts business solely for its own account with other members of the Exchange, 
thus putting it squarely within the exemption. Nevertheless, you have indicated that 
the SEC takes the position that Regulation § l 7a-5(d)(iii) applies only to specialists, 
floor brokers and market makers, and thus that our client is not exempt from filing 
audited financial statements annually. 

We wish to point out that our client, as a member organization, is subject to the net 
capital rule and to the heavy scrutiny of the Exchange notwithstanding the fact that 
it trades solely for its own account We also wish to point out that in other sections 
of the Securities [*4] Exchange Act Regulations where the Commission has chosen 
to limit applicability to specialists and floor brokers, and not to exchange members 
generally, for example, Regulation § 15c-3-l{b)(l), it has done so explicitly by using 
the tenns "specialist" and "floor broker." Since, as you have indicated, the SEC has 
not issued any formal opinion regarding this question, we request an interpretation 
of Regulation § 17a-5(dXiii) in light of the fact that our client falls squarely within the 
wording and, so far as we can determine, the intent of the exemption. 

If you have any questions, please call me. 

Sincerely,  

John T. Capetta 
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