
December 31, 1991  

Marketing One Securities, Inc.  

851 S.W. Sixth Avenue  

Portland, Oregon 97204-1346  

TELEPHONE(503) 220-0515  

Mr. Michael Macchiaroli  

Division of Market Regulation  

Securities and Exchange Commission  

M-S 5-1, Room 5197  

450 Fifth Street, N.W.  

Washington, D.C. 20549  

Re: Request for Interpretative Relief Under SEC Rule 15c3-3  

Dear Mr. Macchiaroli:  

In November of 1989 we wrote to your office regarding an issue which has been 
raised again during our most recent NASD examination.  

The NASD is requiring that we renew our request for an interpretation of 
"constructive receipt" of customer funds. Therefore, we respectfully request you 
review the following facts and provide us with your response at your earliest 
convenience.  

Marketing One Securities, Inc. (MOSI) is a self-clearing general securities 
broker/dealer, fully subject to the provisions of SEC Rule 15c3-3. The firm's business 
mix consists of approximately 90% Investment Company products with the balance 
in debt and equity transactions on an agency or riskless principal basis through an  

omnibus account at Pershing. The firm does limited margin and options business, 
(less than six accounts), and does not handle commodities. The firm does not 
maintain an inventory.  
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The firm's registered representatives are located on the premises of banks, savings 
and loan associations and other financial institutions throughout the country. 
These locations are designated as non-OSJ branch offices of the broker/dealer.  

It is not uncommon for a MOSI customer to provide payment for their purchase by 
way of personal check made payable to MOSI for their purchase at the time of 
trade since most often the purchase is for a specific dollar amount of a mutual 
fund. During a recent NASD examination It was brought to the attention of the firm 
that, In the examiner's view, the firm could be deemed to have "constructive receipt 
of customer funds at the time a representative accepts a customer's check for 
transmission to the OSJ for credit to the customer's account and deposit. If the field 
examiner's interpretation is correct, the firm must include the amount represented 
by the check in the reserve formula at the time the customer's check is given to the 
representative to forward to the OSJ for final review and acceptance of the account 
and order. If accepted, the check is deposited. Until the check, which represents a 
promise to pay, is deposited, the funds remain in the customer's account and 
control.  

The receipt of the check by the representative, which is clearly only a promise to 
pay, does not result in a credit balance in the customer's account until such time as 
it is received, through the U.S. mail, at the OSJ where it is posted to the customer's 
account and the check is deposited. At this time it Is included in Item 1 of the 
reserve formula. When the registered representative of MOSI receives a check for 
payment, payable to MOSI, he/she is acting in a purely clerical capacity, immediately 
mailing the check to the OSJ with the attendant paperwork (i.e., new account form).  

In a letter from the SEC staff to Gibraltar Securities, Inc., dated March 5, 1986, the 
staff indicated the firm must include payments made prior to settlement date at 
such time as they resulted in a credit balance, which is MOSl's case does not occur 
until that customer's check is received at the OSJ and if accepted, posted to the 
customer's account.  

In a letter to Brooks-Hamburger Securities Company on May 14, 1973, the SEC staff 
indicated that customers securities are considered fully paid upon the receipt of the 
customers check. We are in agreement with this position at such time as the check 
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is received in the OSJ, the account reviewed and accepted, and the check posted to 
the customer's account and presented for negotiation.  

To require the firm to include customer payments at the time a representative 
receives the check for forwarding to the OSJ places an undue hardship on the firm 
and on the customer.  

The firm cannot accurately compute Item 1 until such time as it posts the payment 
to the customer account which cannot occur until it is received in the OSJ. Further, it 
is unrealistic to expect a customer to mail the check himself when he rightfully 
expects such service to be performed on his behalf by the representative.  

This firm requests the staff review the question of whether a customer's check, 
received at an outlying non-OSJ branch, and forwarded immediately by U.S. mail to 
the OSJ must be included in Item 1 of the reserve formula prior to receipt at the 
OSJ, and requests the staff issue an interpretative letter which indicates the 
customer checks need not be included in Item 1 of the Reserve Formula until such 
time as the check is received at the OSJ, posted to the customer account resulting in 
a credit balance, and presented for negotiation by deposit to the firm's account.  

Sincerely,  

Sharon Pennell  

Senior Vice President  

SP/tt  

cc: NASD, Seattle  

Sandy Mcintosh  

 

 

 

 

 

 

Text
 co

nve
rted

 by
 op

tica
l ch

ara
cte

r re
cog

niti
on 

(OCR) of
 sc

ann
ed 

doc
um

ent
. 

May 
not

 ac
cur

ate
ly r

efle
ct o

rigi
nal

 do
cum

ent
.



December 9, 1992  

Ms. Sharon Pennell  

Senior Vice President  

Marketing One Securities, Inc.  

851 S.W. Sixth Avenue  

Portland, Oregon 97204-1346  

Dear Ms. Pennell:  

This letter is In response to your letter of December 31, 1991, in which you request 
a no-action position from the Division of Market Regulation (the "Division•) with 
respect to Rule 15c3-3 (17 C.F.R. §240.15c3-3) under the Securities Exchange Act of 
1934.  

I understand the facts to be as follows: Marketing One Securities, Inc. ("MOSi-) is a 
registered broker-dealer and a member of the National Association of Securities 
Dealers, Inc. MOSl's registered representatives are located on the premises of 
banks, savings and loan associations, and other financial institutions throughout 
the country. MOSl's customers usually provide payment by check. These checks are 
received by MOSl's registered representatives, and are then forwarded by United 
States mail to MOSl's central office.  

You ask whether MOSI should be required to include these checks in MOSl's 
Formula for Determination of Reserve Requirement for Brokers and Dealers (the 
"Reserve Formula") under Rule 15c3-3 at the time the checks are received by the 
registered representatives. You assert that MOSI cannot accurately compute the 
amount to be Included in the Reserve Formula until it posts the payment to its 
customers' accounts at MOSl's central office. You request that the Division 
recommend no-action to the Securities Exchange Commission (the “commission") if 
MOSI does not include these checks as credit items in the Reserve Formula until 
such time as the check is received by MOSl's central office, posted to the customer's 
account, and presented by MOSI for deposit.  

Rule 15c3-3(e)(1) requires that every broker-dealer maintain with a bank or banks a 
"Special Reserve Bank Account for the Exclusive Benefit of Customers" that is 
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separate from any other bank account of the broker-dealer. Under the Reserve 
Formula, "free credit balances and other credit balances in customers' security 
accounts" must be included as credits in computing the required periodic 
deposits."Free credit balances" generally are liabilities of a broker-dealer subject to 
immediate cash payment to customers upon demand (such as dividends or 
interest), and •other credit balances" are cash liabilities of a broker-dealer to 
customers other than free credit balances. Rule 15c3-3(a)(8).  

Rule 15c3-3 was adopted in response to a congressional directive to the 
Commission to insure the integrity of customer funds and securities. See Securities 
Exchange Act Release No. 9856 (Nov. 10, 1972). With regard to customer funds, the 
Commission intended to “insure that customers' funds held by a broker-dealer ... 
are deployed in safe areas of the broker-dealer's business related to servicing his 
customers, or to the extent that the funds are not deployed in these limited areas, 
that they be deposited in a 'Special Reserve Bank Account for the Exclusive Benefit 
of Customers'" Id. at 2. In this regard, the Commission has taken a broad view of 
the congressional mandate by requiring that the Reserve Account include all funds 
that have as their source customer assets." d .. The Commission intended to 
facilitate liquidation of insolvent broker-dealers and to protect customer assets in 
the event of a liquidation by the Securities Investor Protection Corporation. Id.  

It is the view of the Division of Market Regulation that under these provisions a 
broker-dealer must make deposits that reflect customer funds received by the 
broker-dealer for the account of the customer. Customer checks, though not yet 
deposited, are customer funds. MOSl's registered representatives, as agents of 
MOSI, receive possession of customer checks at their branch offices. Accordingly, 
under the Rule, checks must be included in the Reserve Formula when they are 
received by MOSl's registered representatives. Your request for relief from these 
provisions is incompatible with the purposes of Rule 15c3-3, and therefore, cannot 
be granted.  

Sincerely,  

Michael A. Macchiaroli  

Assistant Director  
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