
Shearson Hayden Stone Inc.  

June 13, 1977  

Pursuant to the requirements of Rule 15C-3-3, It Is unclear whether or not book 
overdraft which are created by drawing checks against firm bank accounts should 
be taken on the credit side of the formula. There arises another issue and that is 
the collateral used at the bank to cover the zero balance credit line account against 
which a book overdraft Is created. If a firm writes a check against a firm account 
and does not in so doing reduce customer's credit balances, and the zero balance 
credit line account against which the check was issued is either unsecured at the 
bank or secured with firm collateral should the book overdraft be taken as a credit 
on 1 SC-3-37 The proceeds of these overdrafts fH'8 many times used to finance 
customer margin debit balances in lieu of bank loans. These overdrafts then are in 
effect unsecured non interest bearing firm bank loans, the proceeds of which are 
used to finance customer debits. Since firm collateralized or unsecured bank loans 
do not have to be Included on the credit side of 1 SC--3-3 should not this then also 
include firm secured or unsecured book overdrafts? 

I would be more than happy to discuss all of the details of this situation with you 
either In person or on the telephone. 

The New York Stock Exchange has recently completed an audit of Shearson Hayden 
Stone Inc., more specifically 1 SC-3-3. It is their opinion that these overdrafts should 
be taken on the credit side of the formula. For the material of our audit, you may 
contact Edward Cummings at the New York Stock Exchange. 

I am eager to resolve this difference of opinion with the Exchange and look forward 
to your earliest reply. 

 

 

In your letter of December 27, 1976, you request on behalf of Shearson Hayden 
Stone Inc. ("Shearson") the Division's view with respect to the reporting of checks 
drawn In excess of firm bank balances required in Item No. 1 of the Formula for 
Determination of Reserve Requirements for Brokers and Dealers ("Reserve 
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Formula"), Exhibit A of Rule 15c3-3 (17 CFR 240.15c3-1 a) under the Securities 
Exchange Act of 1934. 

It is the Division's view that Note A of the Reserve Formula requires a broker or 
dealer to include checks drawn in excess of a bank balance per the records of the 
broker or dealer In Item No. 1 of the Reserve Formula. 

You further request the Division's view whether proceeds are derived as the result 
of writing a check on a credit line account, which account is unsecured, is required 
to be Included as a credit in the Reserve Formula. We understand the pertinent 
facts to be as follows: Shearson has established a credit line account with a bank; 
proceeds from such credit line account are used to cover any overdraft on a firm 
bank account; the credit line account is either unsecured or secured with firm 
collateral; and proceeds from the credit line account are used to fin ca customer 
margin debit balances in lieu of bank loans. You state that the proceeds are in 
effect unsecured noninterest bearing firm bank loans. 

It is the view of the Division that where the broker or dealer utilizes a credit line 
account, the proceeds derived from writing checks to customers on such account 
are required to be included as a credit in the Reserve Formula. However, where the 
proceeds of the loan are deposited in a bank account to cover checks or drafts to 
customers, the transaction would appear to be a borrowing, which would not be 
included in the Reserve Formula. 

If you have further questions, please contact us. 
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