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Executive Summary

On September 6, 1995, the expanded
Limit-Order Protection Interpretation
to Article 111, Section | of the NASD®
Rules of Fair Practice that prohibits
member firms from trading ahead of
customer limit orders (commonly
known as Manning II) became fully
effective. The expanded Interpretation
extends the scope of limit-order pro-
tection in The Nasdaq Stock Market™
to ensure that all customer limit orders
are afforded the same protection
throughout Nasdaq®.

From June 21, 1995, to September 6,
1995, the Interpretation allowed a
temporary phase-in period that per-
mitted a market maker holding cus-
tomer limit orders greater than 1,000
shares sent to it by another member
firm (member-to-member orders) to
trade at the same price as such limit
order without protecting the limit
order. On September 6, 1995, the
temporary phase-in period expired.
Since that date, all customer limit
orders, whether they come from the
firm’s own customers or from anoth-
er member firm’s customers, must be
handled in the same way by the firm
accepting the limit order. That is, the
member firm must not trade ahead of
any customer limit order it holds
without protecting that order.

Since the SEC approved the rule
change in June 1995, the NASD has
issued Special Notice to Members
95-43 (June 5, 1995) and Notice to
Members 95-67 (August 1995) to
provide guidance regarding a mem-
ber’s obligations under the Limit-
Order Protection Interpretation.
Since the Notices were issued, the
NASD has continued to receive
questions regarding the protection
and reporting of limit orders handled
on a net basis, defined as transactions
where the customer wants the total
transaction cost, inclusive of fees or
commissions, to be set at a single
price.

More Guidance Offered

Members have raised questions about
the NASD’s Question and Answer 2
in Notice to Members 95-67. In that
discussion, the NASD addressed
issues related to limit orders placed
with a firm at a net price, and dis-
cussed the actual price at which the
limit order must be protected. To reit-
erate the NASD’s policy regarding a
member firm’s obligation regarding a
net-price limit order, the NASD pro-
vides this guidance.

Assume that the inside market is 10
bid-10 172 offered. A customer
places a 500-share order to buy with
the firm, and states that he or she
wants to trade net, with total transac-
tion costs not to exceed 10 3/4. As
stated in Notice to Members 95-67,
Q. & A. 2, the firm must inform the
customer of the specific price at
which it will protect that order.

In this example, assume that the firm
charges a markup of 1/2. The firm
must inform the customer at the time
of order entry that the limit order will
be held and protected at 10 1/4.
Under such circumstances, the Limit-
Order Protection Interpretation
requires that the firm must not buy
for its own account at 10 1/4 or
below, without filling the customer’s
order at the protected price, up to the
number of shares that the firm has
traded. For example, assume that
while holding the 500-share limit
order to buy at 10 1/4, the firm
receives a market order to sell 500
shares in that security that the firm
purchases at its bid of 10.

Because it has bought 500 shares at a
price inferior to the 500-share limit
order at 10 1/4, the firm must sell 500
shares to the customer with the limit
at 10 1/4, i.e., the limit-order price
agreed to between the customer and
the market maker. The firm must
report the trade through the Automat-
ed Confirmation Transaction (ACT™)

© National Association of Securities Dealers, Inc. (NASD), February 1996. All rights reserved.

February 1996

.“43



service at 10 1/4, with the price exclu-
sive of any markup or other remunera
tion. On the confirmation sent to the
customer, the firm must disclose the
reported trade price, 10 1/4, the price
to the customer, 10 3/4, and the difter
ence between them, 1/2, as the firm’s
remuneration for the transaction. This
reporting is in compliance with the
NASD trade-reporting rules under
Schedule D, the SEC’s confirmation
disclosure requiremnents under Rule
10b-10, and is consistent with the orig-
inal disclosure made to the customer at
the time the order was entered.

Member firms are not permitted to
report trade prices in such net
transactions in a manner inconsis-
tent with the stated agreement
between the customer and the
firm. Thus, in net transactions,
after the customer and the firm
have agreed to the actual limit
price at which a limit order is pro-
tected, it is not permissible for a
firm to report a trade with the cus-
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tomer at a price higher (lower)
than the agreed-upon price in the
context of a buy (sell) limit order
and report a smaller markup (or
markdown) on the confirm.

Another Example

Using the same example, assume the
facts as above: the inside market is
10-10 1/2 and a customer places an
order to buy 500 shares at a net price
of 10 3/4; the firm then informs the
customer that it will protect that
order at 10 1/4 with a markup of 1/2.
Assume again that the market maker
holding such order buys for its own
account at 10. At this point, the firm
immediately fills the limit order
because of its Manning obligation. It
is not permissible to report the sale
to the customer pursuant to the limit
order at 10 1/2 (or at any other price
higher than 10 1/4) and report only a
markup of 1/4, or less, because such
report improperly reflects an inaccu-
rate markup and the reported trade

price is incorrect because it includes
a markup. Transaction reports
through ACT must exclude markups,
markdowns, and other such remuner
ation, and under Rule 10b-10, the
confirmation must disclose the full
markup, markdown, or other remu-
neration to the customer. Any prac-
tices to the contrary would be
inconsistent with these requirements.

Nothing in this discussion is intended
to keep a firm from providing the
customer an execution at a more
favorable price. Thus, if in the above
examples the firm had an opportunity
to provide the customer with an exe-
cution at a price better than 10 1/4,
e.g., 10 1/8, the firm is permitted to
execute and report the trade at the
improved price.

Questions regarding this Notice

should be directed to NASD Market
Surveillance at (800) 925-8156.
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