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October 2014

Executive Summary
In 2013, the SEC amended paragraph (f)(2) of SEA Rule 17a-5 to revise the 
statement regarding identification of a broker-dealer’s independent public 
accountant that broker-dealers must file with the SEC and FINRA, as specified 
in the rule.1 The new requirement became effective on June 1, 2014. This 
Notice is to announce that FINRA is making available, through the Firm 
Gateway, a new template (referred to as the Rule 17a-5(f)(2) Statement) for 
members to file electronically with FINRA pursuant to the rule. Pursuant to 
NASD Rule 3170, all such statements must be filed with FINRA electronically, 
using the new template.2

Based on discussions with staff of the SEC Division of Trading and Markets, 
this Notice is also providing a set of Frequently Asked Questions for members’ 
guidance.     

Questions concerning this Notice may be directed to the member’s Regulatory 
Coordinator.

The Rule 17a-5(f)(2) Statement is attached to this Notice as Attachment A.

Background & Discussion
Effective June 1, 2014, new requirements went into effect with respect to the 
statement regarding identification of a broker-dealer’s independent public 
accountant that must be filed with the SEC and FINRA pursuant to SEA Rule 
17a-5(f)(2). FINRA is making available a new template—the Rule 17a-5(f)(2) 
Statement—for members to file such statements with FINRA electronically. 
The template will be available on FINRA’s Firm Gateway as of November 24, 
2014. As of that date, FINRA will only accept Rule 17a-5(f)(2) Statements filed 
in electronic form.    
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Frequently Asked Questions

Q1. 	 When must members file the Rule 17a-5(f)(2) Statement?

A1. 	 Because the related section of the amended Rule 17a-5 went into effect on June 1, 
2014, there are distinct filing requirements for members with respect to their 2014 
fiscal year end, and for members with respect to fiscal years ending in 2015 or later. 
The filing requirements are available in Question and Answer 4 of the SEC Division 
of Trading and Markets Frequently Asked Questions Concerning the July 30, 2013 
Amendments to the Broker-Dealer Financial Reporting Rule:

Question 4.

Paragraph (f)(2) of Rule 17a-5 requires a broker-dealer to file a statement 
regarding its independent public accountant no later than December 10 of 
each year. As a result of the amendments to Rule 17a-5, a broker-dealer that is 
required by Rule 17a-5 to engage an independent public accountant must file 
a new statement that contains the information and representations required 
under amended paragraph (f)(2) of Rule 17a-5 (even if the broker-dealer is not 
changing accountants). 

Since the amendments to paragraph (f)(2) of Rule 17a-5 do not become effective 
until June 1, 2014, when must a broker-dealer file a new statement regarding  
its independent public accountant pursuant to paragraph (f)(2) of Rule 17a-5? 
What audit period should the new statement cover?

Answer 4: 

A broker-dealer need not file a new statement regarding its independent public 
accountant under paragraph (f)(2) until after the amendments to this paragraph 
become effective on June 1, 2014. For a broker-dealer with a 2014 fiscal year  
end between June and December 2014, the new statement must be filed on or 
before the 10th day of the month in which the broker-dealer’s fiscal year ends 
because the representations in the statement need to address the work that  
the accountant will perform with respect to the broker-dealer’s annual reports 
for its fiscal year ending in 2014. 

Broker-dealers that file their new statement between June and December 
2014 for their 2014 fiscal year annual audit do not need to file a second new 
statement for their 2015 fiscal year by December 10, 2014, if the contractual 
commitment between the broker-dealer and independent public accountant  
is of a continuing nature. If the contractual commitment between the broker-
dealer and independent public accountant is not of a continuing nature, then  
the broker-dealer must file a new statement under paragraph (f)(2) for the 
annual audit to be conducted the following calendar year no later than 
December 10, 2014. 

http://www.sec.gov/divisions/marketreg/amendments-to-broker-dealer-reporting-rule-faq.htm
http://www.sec.gov/divisions/marketreg/amendments-to-broker-dealer-reporting-rule-faq.htm
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Q2.	 If our firm files a Rule 17a-5(f)(2) Statement indicating that our engagement letter 
with our independent public accountant is of a continuing nature, providing for 
successive engagements, does our firm have any further Rule 17a-5(f)(2) Statement 
filing requirement?

A2.	 Under the SEC’s rule, if the engagement of an independent public accountant is 
of a continuing nature, providing for successive engagements, no further filing is 
required. If the engagement is for a single year, or if the most recent engagement has 
been terminated or amended, a new statement must be filed by the required date.

Q3.	 Our firm recently replaced our independent public accountant. Pursuant to SEA 
Rule 17a-5(f)(3) we filed the Replacement of Accountant notification with FINRA 
electronically, and with the SEC in hard copy, as required. Do we also have to file  
the Rule 17a-5(f)(2) Statement?

A3.	 Yes. These are separate requirements under SEA Rule 17a-5. While the related 
templates will have certain identical information, the information also varies given 
the purpose of each notification. As such, the Replacement of Accountant under the 
SEA Rule 17a-5(f)(3) filing notification does not serve as a substitute for filing the 
Rule 17a-5(f)(2) Statement.

Q4.	 If our firm files the Rule 17a-5(f)(2) Statement with FINRA using the template 
provided, will we also have to file with the SEC?

A4.	 Yes. Pursuant to SEA Rule 17a-5(f)(1), the Rule 17a-5(f)(2) Statement must be filed 
with the SEC’s principal office in Washington, DC, and the regional office of the SEC 
for the region in which the broker-dealer’s principal place of business is located.

Q5.	 Our firm has a fiscal year end of June 30, 2014. We filed the Rule 17a-5(f)(2) 
Statement with FINRA in hard copy on June 10, 2014. Our engagement letter with 
our independent public accountant was signed in May 2014. Does our firm have  
to re-file the Rule 17a-5(f)(2) Statement electronically?

A5.	 No, your firm is not required to re-file the Rule 17a-5(f)(2) Statement electronically. 
However, your firm may elect to do so. To evidence such submission, members may 
print a copy of any financial notification filed with FINRA.3     
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Q6. 	 There were unavoidable circumstances that caused our firm to be unable to file the 
Rule 17a-5(f)(2) Statement on time. Should we still file electronically?

A6. 	 Yes. A member’s obligation to file is not eliminated just because unavoidable 
circumstances caused the member to file after the due date. Members should note 
that failing to obtain an engagement letter with an accountant by the due date  
(i.e., December 1 of the preceding calendar year unless the firm is a new member or  
is filing the Rule 17a-5(f)(2) Statement between June 1, 2014, and December 31, 
2014) does not constitute unavoidable circumstances. Members should work with 
their accountant to obtain an engagement letter by the required due date. See Q1 
and A1 above.

Q7.  	 What are the qualifications of independent public accountants?

A7. 	 As of June 1, 2014, SEA Rule 17a-5(f)(1) as amended provides:

“Qualifications of independent public accountants.  The independent public 
accountant must be qualified and independent in accordance with § 210.2-01  
[under Regulation S-X] and the independent public accountant must be 
registered with the Public Company Accounting Oversight Board if required  
by the Sarbanes-Oxley Act of 2002.”

1.	 See Securities Exchange Act Release No. 70073 
(July 30, 2013), 78 FR 51910 (August 21, 2013) 
(Final Rule: Broker-Dealer Reports).

2.	 For more background regarding electronic filing 
requirements pursuant to NASD Rule 3170, 
see Notice to Members 06-61 (Electronic Filing 
Requirements) (November 2006) and Regulatory 
Notice 08-11 (Electronic Filing) (March 2008).

3.	 See Question and Answer 5 in Regulatory Notice 
08-11.

Endnotes

http://www.finra.org/Industry/Regulation/Notices/2006/P017829
http://www.finra.org/Industry/Regulation/Notices/2008/P038165
http://www.finra.org/Industry/Regulation/Notices/2008/P038165


Attachment A 
 

STATEMENT REGARDING INDEPENDENT PUBLIC ACCOUNTANT UNDER SEA RULE 17a-5(f)(2) 

FINRA is making this template available for members to comply with SEA Rule 17a-5(f)(2), as amended, which went into 
effect on June 1, 2014 and sets forth new requirements as to the statement members must file to identify their 
independent public accountant.  Members must file the statement electronically with FINRA.  The statement must also 
be filed with the SEC’s Washington, DC office and the SEC’s regional office in which the member’s principal place of 
business is located.   

 

(A) Member Information     

a. Name:           

b. Registration Number 

i. FINRA CRD Number:         

ii. SEC Registration Number:         

c. Address:            

d. Telephone:            

e. E-mail Contact:           

(B)  Independent Public Accountant Information1 

a. Name:            

b. Address:            

c. Telephone:            

d. Contact Name:           

(C) Fiscal Year End Information  

a. The date of the fiscal year end of the annual reports of the firm covered by the 
engagement: 

MM/DD/YY     

(D) Engagement of Independent Public Accountant Information 

a. Engagement Date:  MM/DD/YY 

b. The engagement (check one): 

i. (   ) is for a single year.   

ii. (   ) is of a continuing nature. 

                                                           
1
  Pursuant to SEA Rule 17a-5(f)(2)(iv) any broker or dealer that is not required to file reports prepared by an independent public 

accountant must file a statement required under SEA Rule 17a-5(f)(2)(i) indicating the date as of which the unaudited reports will be prepared.   



 
(E) Representation Regarding Independent Public Accountant 

a. A representation that the independent public accountant engaged by the firm has 
undertaken the items enumerated in SEA Rule 17a-5(g)(1)2 and (g)(2) with respect to the 
preparation of the reports required under SEA Rule 17a-5(d)(1)(i)(C).   

i. (   ) Financial Report as described in SEA Rule 17a-5(d)(1)(i)(A); and 

ii. Check one: 

1. (   ) Compliance Report as described in SEA Rule 17a-5(d)(1)(i)(B)(1); or 

2. (   ) Exemption Report as described in SEA Rule 17a-5(d)(1)(i)(B)(2) 

(F) Does the firm clear transactions or carry customer accounts?    Yes (   )    No (   )  

a. If Yes is selected, the firm must make the following representation as required by SEA Rule 
17a-5(f)(2)(ii)(F): 

i. (   ) By filing this representation, and checking the box herein, the firm agrees to 
allow representatives of the SEC or FINRA, if requested in writing for purposes of 
an examination of the firm, to review the audit documentation associated with the 
reports of the independent public accountant filed under SEA Rule 17a-
5(d)(1)(i)(C).   

b. If Yes is selected, the firm must make the following representation as required by SEA Rule 
17a-5(f)(2)(ii)(G): 

i. (   ) By filing this representation, and checking the box herein, the firm agrees to 
allow the independent public accountant to discuss with representatives of the SEC 
and FINRA, if requested in writing for purposes of an examination of the firm, the 
findings associated with the reports of the independent public account filed under 
SEA Rule 17a-5(d)(1)(i)(C).   

 

 

 

                                                           

2
  SEA Rule 17a-5(g) (Engagement of independent public accountant) provides as follows:   

 “The independent public accountant engaged by the broker or dealer to provide the reports required under paragraph (d)(1)(i)(C) of 
this section must, as part of the engagement, undertake the following, as applicable: 

“(1) To prepare an independent public accountant’s report based on an examination of the financial report required to be 
filed by the broker or dealer under paragraph (d)(1)(i)(A) of this section in accordance with standards of the Public Company 
Accounting Oversight Board; and 

“(2)(i) To prepare an independent public accountant’s report based on an examination of the statements required under 
paragraphs (d)(3)(i)(A)(2) through (5) of this section in the compliance report required to be filed by the broker or dealer 
under paragraph (d)(1)(i)(B)(1) of this section in accordance with standards of the Public Company Accounting Oversight 
Board; or (ii) To prepare an independent public accountant’s report based on a review of the statements required under 
paragraphs (d)(4)(i) through (iii) of this section in the exemption report required to be filed by the broker or dealer under 
paragraph (d)(1)(i)(B)(2) of this section in accordance with standards of the Public Company Accounting Oversight Board.” 


